Placki z sera z wiaderka

Placki z sera z wiaderka
4.8
(16)

Placki z sera z wiaderka

Zapraszam na najlepsze placki z sera z wiaderka. Przygotowałam je z reszty sera, który został mi po przygotowywaniu ciasta. Są bardzo ciekawe w smaku, bardzo serowe, świetne gdy zechce się czegoś słodkiego.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki sera twarogowego z wiaderka (bez cukru)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dokładnie łyżką – ciasto ma być gęste i dość twarde (tak jak na zdjęciu – widać po łyżce).

Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i za pomocą dwóch łyżek wykładam placki.

Lekko je spłaszczam i smażę po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu przekładam ja na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Przed podaniem posypuję placki cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba ocen: 16

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

  1. Te placki to strzał w dziesiątkę, nie ma dużo pracy a wychodzą mięsiste i lekkie zarazem. W sam raz na wykorzystanie resztek sera z dna wiaderka;)

  2. Rewelacyjny przepis.Właśnie został mi ser w wiaderku i nie miałam pomysłu, a tu takie pyszne i delikatne placuszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.