4.8
(16)
Placki z sera z wiaderka
Zapraszam na najlepsze placki z sera z wiaderka. Przygotowałam je z reszty sera, który został mi po przygotowywaniu ciasta. Są bardzo ciekawe w smaku, bardzo serowe, świetne gdy zechce się czegoś słodkiego.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki sera twarogowego z wiaderka (bez cukru)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dokładnie łyżką – ciasto ma być gęste i dość twarde (tak jak na zdjęciu – widać po łyżce).
Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i za pomocą dwóch łyżek wykładam placki.
Lekko je spłaszczam i smażę po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu przekładam ja na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypuję placki cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
2 odpowiedzi
Te placki to strzał w dziesiątkę, nie ma dużo pracy a wychodzą mięsiste i lekkie zarazem. W sam raz na wykorzystanie resztek sera z dna wiaderka;)
Rewelacyjny przepis.Właśnie został mi ser w wiaderku i nie miałam pomysłu, a tu takie pyszne i delikatne placuszki