Placki z jabłkami
Pulchne i delikatne niczym chmurka….
Po pierwszym kęsie świat nabiera kolorów.
Placki z jabłkami dla małych i dużych.
Dla wszystkich których kochamy.
Składniki (na 12-15 sztuk):
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20 g. świeżych drożdży
- 3/4 do 1 szklanki mleka
- 4-5 jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, nieobieranych
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Podgrzewam lekko miód z kilkoma łyżkami mleka, wkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki i mieszam do uzyskania gładkiej pasty.
Zostawiam na kilka minut, by drożdże zaczęły rosnąć.
Do miski wsypuje pozostałą mąkę, dolewam resztę mleka, dodaję cukier waniliowy i mieszam.
Dodaję podrośnięte drożdże i łączę mieszając. Ciasto ma być gęste, ale powinno dać się mieszać bez problemu łyżką (można dodać troszkę mleka).
Jabłka kroję w niewielkie kawałki, dodaję do ciasta i odstawiam na 15 minut.
Wykładam łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i na średnim ogniu, w międzyczasie przewracają, smażę placki na rumiano.
Podaję na gorąco, posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski
Zobaczcie koniecznie inne moje przepisy na pyszne placuszki z jabłkami!