Placki z jabłkami

Placki z jabłkami
0
(0)

Placki z jabłkami

Pulchne i delikatne niczym chmurka….
Po pierwszym kęsie świat nabiera kolorów.
Placki z jabłkami dla małych i dużych.
Dla wszystkich których kochamy.

Składniki (na 12-15 sztuk):

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 3/4 do 1 szklanki mleka
  • 4-5 jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, nieobieranych
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Podgrzewam lekko miód z kilkoma łyżkami mleka, wkruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki i mieszam do uzyskania gładkiej pasty.

Zostawiam na kilka minut, by drożdże zaczęły rosnąć.

Do miski wsypuje pozostałą mąkę, dolewam resztę mleka, dodaję cukier waniliowy i mieszam.

Dodaję podrośnięte drożdże i łączę mieszając. Ciasto ma być gęste, ale powinno dać się mieszać bez problemu łyżką (można dodać troszkę mleka).

Jabłka kroję w niewielkie kawałki, dodaję do ciasta i odstawiam na 15 minut.

Wykładam łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i na średnim ogniu, w międzyczasie przewracają, smażę placki na rumiano.

Podaję na gorąco, posypane cukrem pudrem.

Przepis autorski

Zobaczcie koniecznie inne moje przepisy na pyszne placuszki z jabłkami!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.