Placki z jabłkami z maślanką

Placki z jabłkami z maślanką
0
(0)

Placki z jabłkami z maślanką (na sodzie)

Rodzajów placków jest pewnie mniej więcej tyle, ile gospodyń, bo przecież to jedno z takich dań, które robi się zazwyczaj bez przepisu i z tego co znajdzie się pod ręką. Szybkie, łatwe i zawsze pyszne, i w sumie nie znam chyba żadnej osoby, która by placków (zwłaszcza takich na słodko) nie lubiła.

Miałam kilka jabłek, które trzeba było już zjeść, więc pomysł na dzisiejszy obiad nasunął się sam.

Placki są z maślanką, która zawsze dodaje ciastu delikatności; i z sodą, która nadaje im z kolei charakterystycznego smaku. Nie każdy może go lubić, ale żeby to wiedzieć, trzeba się przekonać- czyli placki usmażyć 😉

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka cukru pudru + puder do posypania
  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 5-6 średnich jabłek
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Z maślanki, jajek, mąki i pudru trzepaczką ubijam dość gęste ciasto, dodaję sodę.

Jabłka dokładnie myję, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne i dalej kroję na dość grube plasterki – ze skórką.

Dodaję je do ciasta, mieszam.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i wykładam łyżką porcje ciasta, smażę po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.

Po usmażeniu przekładam placki na chwilę na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

Przepis autorski.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry