Placki z jabłkami na mleku kokosowym

Placki z jabłkami na mleku kokosowym
0
(0)

Placki z jabłkami na mleku kokosowym

Nie znam osoby, która nie lubiłaby placków z jabłkami. Sposobów na ich przygotowanie jest pewnie tyle, ile gospodyń w każdej kuchni 😉 Na drożdżach, z sodą, z jogurtem, z mlekiem, z maślanką czy z sokiem jabłkowym; jabłka w kawałkach, w plasterkach czy tarte 🙂 A wszystkie pyszne.
U mnie dziś placki na mleku kokosowym, i z częścią mąki jaglanej, która zmienia konsystencję placków w bardziej ziarnistą. Smacznego !

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej,
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

oraz:

  • 200 ml. mleka kokosowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 3 duże jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mleko kokosowe ubijam z jajkiem, dodaję cukier, mieszam do rozpuszczenia, po czym dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste, ale po dodaniu jabłek zmieni konsystencję.

Obrane jabłka ścieram na grubej tarce, dodaję razem z cynamonem do ciasta, dokładnie mieszam.

Łyżką wykładam placuszki na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju, smażę na rumiano z obu stron.

Podaję z cukrem pudrem i porcją ulubionego dżemu.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry