Placki z jabłkami i rodzynkami

Placki z jabłkami i rodzynkami
0
(0)

Placki z jabłkami i rodzynkami

Lubicie na śniadanie słodkie placuszki? Ja lubię i często takie robię. Dziś pyszna wersja z jabłkami i rodzynkami, bez proszku do pieczenia. Smakują bardzo dobrze i na pewno warto poświęcić chwilkę ich przygotowaniu, by śniadanie stało się jednym z najmilszych momentów całego dnia.

Składniki (na ok 20-25 placków):

  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1-2 jabłka, u mnie szare renety

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtko i oba cukry, dolewam mleko. Mieszam by wszystko się połączyło.

Dodaję rodzynki i starte na grubej tarce (wcześniej obrane) jabłko.

Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do miski i delikatnie mieszam, by połączyło się z resztą składników.

Rozgrzewam niewielką ilość oleju i łyżką wykładam placuszki. Smażę je z obu stron po ok. 3 minuty, na chwilę przekładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję oprószone cukrem pudrem

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry