Placki z jabłkami i rodzynkami
Lubicie na śniadanie słodkie placuszki? Ja lubię i często takie robię. Dziś placki z jabłkami i rodzynkami, bez proszku do pieczenia. Smakują bardzo dobrze i na pewno warto poświęcić chwilkę ich przygotowaniu, by śniadanie stało się jednym z najmilszych momentów całego dnia.
Składniki (na ok 20-25 placków):
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 2-3 łyżki rodzynek
- 1-2 jabłka, u mnie szare renety
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtko i oba cukry, dolewam mleko. Mieszam by wszystko się połączyło.
Dodaję rodzynki i starte na grubej tarce (wcześniej obrane) jabłko.
Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, przekładam do miski i delikatnie mieszam, by połączyło się z resztą składników.
Rozgrzewam niewielką ilość oleju i łyżką wykładam placuszki. Smażę je z obu stron po ok. 3 minuty, na chwilę przekładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję oprószone cukrem pudrem
![]() |
![]() |
Zobaczcie koniecznie inne moje przepisy na pyszne placuszki z jabłkami!