Placki z jabłek à la ziemniaczane

Placki z jabłek à la ziemniaczane
0
(0)

Placki z jabłek à la ziemniaczane

Często kusi mnie, żeby przygotować coś w niecodzienny sposób. Tak np. wykorzystałam praskę do ziemniaków w przepisie na : ciasteczka makaronowe , a dziś postanowiłam usmażyć placki z tartych jabłek. Jabłka są w nich właściwie jedynym składnikiem, nie licząc drobiny mąki dla scalenia i cynamonu dla smaku, który można pominąć, o ile go ktoś nie lubi . Polecam, bardzo dobry deserek ! troszkę jak szarlotka z patelni 🙂

Składniki:

  • 1 duże jabłko na osobę
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka masła do smażenia

Przygotowanie:

Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, dodaję do niego mąkę i cynamon, mieszam dokładnie.

Na patelni rozgrzewam masło. Wykładam jabłkową masę i smażę na niewielkim ogniu ok. 3-4 minut, po czym odwracam placuszek za pomocą pokrywki lub talerzyka (odwracam szybkim ruchem patelnię).

Smażę drugą stronę 3-4 minuty.

Podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry