Placki z jabłek à la ziemniaczane
Często kusi mnie, żeby przygotować coś w niecodzienny sposób. Tak np. wykorzystałam praskę do ziemniaków w przepisie na : ciasteczka makaronowe , a dziś postanowiłam usmażyć placki z tartych jabłek. Jabłka są w nich właściwie jedynym składnikiem, nie licząc drobiny mąki dla scalenia i cynamonu dla smaku, który można pominąć, o ile go ktoś nie lubi . Polecam, bardzo dobry deserek ! troszkę jak szarlotka z patelni 🙂
Składniki:
- 1 duże jabłko na osobę
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta cynamonu
- 1 płaska łyżeczka masła do smażenia
Przygotowanie:
Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, dodaję do niego mąkę i cynamon, mieszam dokładnie.
Na patelni rozgrzewam masło. Wykładam jabłkową masę i smażę na niewielkim ogniu ok. 3-4 minut, po czym odwracam placuszek za pomocą pokrywki lub talerzyka (odwracam szybkim ruchem patelnię).
Smażę drugą stronę 3-4 minuty.
Podaję z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem.
Przepis autorski