Placki waniliowe ze śmietaną

Placki waniliowe ze śmietaną
0
(0)

Placki waniliowe ze śmietaną

Polecam sposób na bardzo smaczne, łatwe placki, które zrobiłam z ciasta zagniatanego jak na ciasto pieczone. Po rozwałkowaniu ciasta wykroiłam okrągłe placuszki i usmażyłam je na złoto na niewielkiej ilości oleju.
Placki zjedliśmy z dżemem jagodowym – było pysznie.

Składniki (na 7-8- sztuk):

  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder, syrop lub dżem
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, a potem zagniatam dłonią zwarte ciasto (śmietanę dodaję stopniowo, do konsystencji ciasta).

Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wykrajam szklanką kółka i smażę je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju – po ok. 3 minuty z obu stron.

Usmażone placki powinny być jasnozłote. Ogień nie może być za duży, żeby się nie przypaliły.

Placki podaję z cukrem pudrem, syropem, lub dżemem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.