0
(0)
Placki waniliowe ze śmietaną
Polecam sposób na bardzo smaczne, łatwe placki, które zrobiłam z ciasta zagniatanego jak na ciasto pieczone. Po rozwałkowaniu ciasta wykroiłam okrągłe placuszki i usmażyłam je na złoto na niewielkiej ilości oleju.
Placki zjedliśmy z dżemem jagodowym – było pysznie.
Składniki (na 7-8- sztuk):
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
- cukier puder, syrop lub dżem
- olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce mieszam łyżką wszystkie składniki, a potem zagniatam dłonią zwarte ciasto (śmietanę dodaję stopniowo, do konsystencji ciasta).
Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wykrajam szklanką kółka i smażę je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju – po ok. 3 minuty z obu stron.
Usmażone placki powinny być jasnozłote. Ogień nie może być za duży, żeby się nie przypaliły.
Placki podaję z cukrem pudrem, syropem, lub dżemem.