Placki jogurtowe z jabłkami
Placki są bardzo delikatne, leciutkie i mocno jabłkowe w smaku, a przez to bardzo smaczne. Wymagają uwagi przy smażeniu, bo powinny przyjąć jak najmniej tłuszczu – smażyłam je naprawdę na przysłowiowej kropelce oleju, tyle tylko by nie przystawały do patelni.
Składniki (na 20-25 placków):
- 2 duże jabłka
- 1 jajko
- 3 pełne łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
- 4 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jogurt, jajko, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam dokładnie, aż powstanie gęste, aksamitne ciasto.
Obrane jabłka (wycinam gniazda nasienne) ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta, mieszam.
Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju (średni ogień) i wykładam łyżką porcje ciasta (przy kolejnych patelniach oleju można dodawać odrobinę). Uwaga, tłuszcz nie może być nazbyt rozgrzany!
Placki smażę z obu stron po ok. 2 minuty, na rumiano, przewracając je łopatką.
Po usmażeniu na chwilkę przekładam na papier do odsączenia.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |