Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami
0
(0)

Placki jogurtowe z jabłkami

Placki są bardzo delikatne, leciutkie i mocno jabłkowe w smaku, a przez to bardzo smaczne. Wymagają uwagi przy smażeniu, bo powinny przyjąć jak najmniej tłuszczu – smażyłam je naprawdę na przysłowiowej kropelce oleju, tyle tylko by nie przystawały do patelni.

Składniki (na 20-25 placków):

  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jogurt, jajko, mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszam dokładnie, aż powstanie gęste, aksamitne ciasto.

Obrane jabłka (wycinam gniazda nasienne) ścieram na tarce z grubymi oczkami i dodaję do ciasta, mieszam.

Rozgrzewam na patelni niewielką ilość oleju (średni ogień) i wykładam łyżką porcje ciasta (przy kolejnych patelniach oleju można dodawać odrobinę). Uwaga, tłuszcz nie może być nazbyt rozgrzany!

Placki smażę z obu stron po ok. 2 minuty, na rumiano, przewracając je łopatką.

Po usmażeniu na chwilkę przekładam na papier do odsączenia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry