Placki jogurtowe z bananami

Placki jogurtowe z bananami
5
(1)

Placki jogurtowe z bananami

Słodzone miodem, wyraźne w smaku placki jogurtowe z bananami i sodą. To pyszna przekąska na każdą porę dnia!

Składniki (na 10-12 sztuk):

  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 180 g. jogurtu naturalnego
  • 6-8 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Banana obieram i kroję na plasterki, przekładam do miski. Duszę go widelcem.

Dodaję płynny miód, mieszam.

Dodaję jajko i jogurt, i ponownie mieszam do połączenia się składników.

Na końcu dodaję mąkę i sodę, jeszcze raz dokładnie mieszam. Ilość mąki decyduje o delikatności placków, ale łatwiej je smażyć, gdy jest jej więcej.

Łyżką wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej (mała ilość, bo placki dość mocno go chłoną; lepiej dolewać po kropelce w trakcie smażenia) i smażę po 2 minuty z każdej strony, dwukrotnie je obracając.

Usmażone przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, po czym przekładam na talerz i oprószam cukrem pudrem.

Koniecznie zerknijcie na tradycyjną wersję moich placuszków jogurtowych!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.