Placki jogurtowe z bananami
Słodzone miodem, wyraźne w smaku placki jogurtowe z bananami i sodą. To pyszna przekąska na każdą porę dnia!
Składniki (na 10-12 sztuk):
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 180 g. jogurtu naturalnego
- 6-8 płaskich łyżek mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Banana obieram i kroję na plasterki, przekładam do miski. Duszę go widelcem.
Dodaję płynny miód, mieszam.
Dodaję jajko i jogurt, i ponownie mieszam do połączenia się składników.
Na końcu dodaję mąkę i sodę, jeszcze raz dokładnie mieszam. Ilość mąki decyduje o delikatności placków, ale łatwiej je smażyć, gdy jest jej więcej.
Łyżką wykładam porcje ciasta na średnio rozgrzany olej (mała ilość, bo placki dość mocno go chłoną; lepiej dolewać po kropelce w trakcie smażenia) i smażę po 2 minuty z każdej strony, dwukrotnie je obracając.
Usmażone przekładam na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, po czym przekładam na talerz i oprószam cukrem pudrem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Koniecznie zerknijcie na tradycyjną wersję moich placuszków jogurtowych!