Placek toffi z pianką wiśniową

Placek toffi z pianką wiśniową
0
(0)

Placek toffi z pianką wiśniową

Wczoraj wpadł mi w ręce budyń o smaku toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto 🙂 A dziś je wykończyłam pianką wiśniową. Będzie w sam raz na weekend 😉

Składniki:

Ciasto (forma 18 x 18 cm):

  • 3 duże jajkau
  • 1 budyń z cukrem o smaku toffi (proszek)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Krem:

  • 500 g. półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 1 galaretka wiśniowa (na 0,5 l. wody)
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta
  • dżem wiśniowy

Przygotowanie:

Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję budyń w proszku, mus jabłkowy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę.

Mieszam aż ciasto będzie gładkie.

Przelewam je do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piekę ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).

Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wody, a gdy przestygnie miksuję ją z serkiem.

Ewentualnie masę dosładzam cukrem pudrem.

Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.

Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą dżemu.

Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta.

Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry