Placek toffi z pianką wiśniową
Wczoraj wpadł mi w ręce budyń o smaku toffi i pomyślałam, że upiekę z nim ciasto 🙂 A dziś je wykończyłam pianką wiśniową. Będzie w sam raz na weekend 😉
Składniki:
Ciasto (forma 18 x 18 cm):
- 3 duże jajkau
- 1 budyń z cukrem o smaku toffi (proszek)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki musu jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Krem:
- 500 g. półtłustego twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 1 galaretka wiśniowa (na 0,5 l. wody)
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta
- dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dodaję budyń w proszku, mus jabłkowy, proszek do pieczenia i stopniowo mąkę.
Mieszam aż ciasto będzie gładkie.
Przelewam je do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piekę ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. (do suchego patyczka).
Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wody, a gdy przestygnie miksuję ją z serkiem.
Ewentualnie masę dosładzam cukrem pudrem.
Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut, by zaczęła tężeć.
Przestudzone ciasto przekrajam na pół, jedną część smaruję cienką warstwą dżemu.
Wykładam krem, przykrywam drugą częścią ciasta.
Oprószam je pudrem, wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny (ciasto jest najlepsze następnego dnia)