Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową
Nie ma to jak świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe. Dziś w wersji wzbogaconej – ze skórką ze świeżej pomarańczy – pachnie niczym cały pomarańczowy gaj 🙂
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 0,5 kg mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
- 50 g. drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 60 g. masła w temperaturze pokojowej
- 10 g. soli
- 15 g. świeżych drożdży
- 25 g. mleka w proszku
- ok. 0,2 l. wody
Masa serowa:
- 3/4 kg sera twarogowego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć we wrzątku)
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło.
Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki.
Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką.
Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować.
Przekładam ciasto do posmarowanej masłem blachy i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, by podrosło.
Masa serowa:
Żółtka dokładnie miksuję z cukrem pudrem, dodając po trosze ser.
Dodaję skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez chwilę by wszystko się połączyło.
Masę wykładam na podrośnięte ciasto, wyrównuję powierzchnię.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę przez 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 165-170 stopni, piekę jeszcze 15-20 minut.
Sprawdzam palcem na środku ciasta, czy ser jest sprężysty – jeśli tak, wyjmuję ciasto z piekarnika.
Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem.