Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową

Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową
0
(0)

Placek drożdżowy z serem i skórką pomarańczową

Nie ma to jak świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe. Dziś w wersji wzbogaconej – ze skórką ze świeżej pomarańczy – pachnie niczym cały pomarańczowy gaj 🙂

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 0,5 kg mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
  • 50 g. drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 60 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 10 g. soli
  • 15 g. świeżych drożdży
  • 25 g. mleka w proszku
  • ok. 0,2 l. wody

Masa serowa:

  • 3/4 kg sera twarogowego półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (wcześniej trzeba ją sparzyć we wrzątku)

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

Drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło.

Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki.

Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką.

Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować.

Przekładam ciasto do posmarowanej masłem blachy i odstawiam w ciepłe miejsce na 20-30 minut, by podrosło.

Masa serowa:

Żółtka dokładnie miksuję z cukrem pudrem, dodając po trosze ser.

Dodaję skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, miksuję jeszcze przez chwilę by wszystko się połączyło.

Masę wykładam na podrośnięte ciasto, wyrównuję powierzchnię.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) i piekę przez 30 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 165-170 stopni, piekę jeszcze 15-20 minut.

Sprawdzam palcem na środku ciasta, czy ser jest sprężysty – jeśli tak, wyjmuję ciasto z piekarnika.

Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry