Placek drożdżowy z owocami i lukrem

Placek drożdżowy z owocami i lukrem
0
(0)

Placek drożdżowy z owocami i lukrem

Żadne chłodne popołudnie nie będzie straszne, jeśli w domu będzie czekało pyszne, drożdżowe ciasto z owocami!

Składniki (na blachę 30×35 cm):

Zaczyn:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka

Ponadto:

  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18% (temperatura pokojowa)
  • 1 szklanka mleka (temperatura pokojowa)
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 200 g. masła – rozpuszczone, przestudzone

Lukier:

  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • owoce sezonowe
  • mleko do posmarowania ciasta
  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Zaczyn:

Drożdże rozcieram z cukrem pudrem, dodaję mąkę i mleko, mieszam do uzyskania gładkiej masy.

Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.

Ciasto:

Jajko i żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję ubitą masę jajeczną, śmietanę, mleko oraz sol i wyrośnięty zaczyn z drożdży.

Wyrabiam jednolite ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie troszkę podsypuję mąką. Na koniec dolewam masło i wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie odstawać od dłoni.

Przekładam ciasto do miski, przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte krótko wyrabiam, po czym rozwałkowuję na wielkość blaszki.

Wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ponownie przykrywam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Przed pieczeniem smaruję całą powierzchnię ciasta mlekiem, po czym posypuję je owocami (u mnie borówki i maliny).

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.

Upieczone, gorące ciasto polewam lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry