Pistacjowe tartaletki

Pistacjowe tartaletki
0
(0)

Pistacjowe tartaletki

Delikatne ciasto z pyszną pistacjową czapeczką – to moja propozycja na sobotę.

Składniki (na 12 tartaletek):

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ciemnego cukru Dark Muscovado
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g. zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru

Krem pistacjowy:

  • 250 g. serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego cukru Dark Muscovado
  • 4 łyżki startych pistacji (mogą być solone)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Natłuszczam foremki.

Serek mieszam ze wszystkimi składnikami.

Siekam masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam ciasto.

Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm , wykrawam szklanką ( o obwodzie większym niż obwód foremki) kółka, delikatnie wyklejam foremki.

Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 10 minut, po czym wyjmuję je z piekarnika i nakładam krem.

Posypuję tartaletki szczyptą pistacji i piekę kolejne 10 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry