0
(0)
Pistacjowe tartaletki
Pistacjowe tartaletki – delikatne ciasto z pyszną pistacjową czapeczką – to moja propozycja na sobotę.
Składniki (na 12 tartaletek):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki ciemnego cukru Dark Muscovado
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g. zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Krem pistacjowy:
- 250 g. serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego cukru Dark Muscovado
- 4 łyżki startych pistacji (mogą być solone)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Natłuszczam foremki.
Serek mieszam ze wszystkimi składnikami.
Siekam masło z mąką, dodaję pozostałe składniki, zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję je na grubość ok. 3-4 mm , wykrawam szklanką ( o obwodzie większym niż obwód foremki) kółka, delikatnie wyklejam foremki.
Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piekę 10 minut, po czym wyjmuję je z piekarnika i nakładam krem.
Posypuję tartaletki szczyptą pistacji i piekę kolejne 10 minut.
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może zainteresują Cię także tartaletki w tej wersji 🙂