0
(0)
Pischingery – wafle z masą mleczno-kakaową
Pischingery, to wafle z masą mleczno-kakaową – takie, które pamiętam z dzieciństwa, przełożone pysznym kremem i dosłownie rozpływające się w ustach.
Składniki:
- 1 opakowanie dużych wafli (5 wafli)
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 175 g. masła
- 1 czubata łyżka kakao
- 2,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego)
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzewam mleko z masłem, kakao i cukrem.
Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę zestawiam garnek z ognia i lekko studzę zawartość.
Następnie stopniowo wsypuję mleko w proszku, jednocześnie energicznie mieszając.
Gdy całe mleko jest już połączone z masą, wkruszam jeden wafel i mieszam jeszcze raz.
Ciepła masą przekładam pozostałe wafle, a potem przyciskam je np. drewnianą deską obciążoną garnkiem na ok. 3 godziny.
Jeśli posmakowały Ci moje Pischingery, to sprawdź koniecznie inne moje przepisy na wafle przekładane