Pischingery – wafle z masą mleczno-kakaową

Pischingery - wafle z masą mleczno-kakaową
0
(0)

Pischingery – wafle z masą mleczno-kakaową

Pischingery, to wafle z masą mleczno-kakaową – takie, które pamiętam z dzieciństwa, przełożone pysznym kremem i dosłownie rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 1 opakowanie dużych wafli (5 wafli)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 175 g. masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego)

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzewam mleko z masłem, kakao i cukrem.

Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę zestawiam garnek z ognia i lekko studzę zawartość.

Następnie stopniowo wsypuję mleko w proszku, jednocześnie energicznie mieszając.

Gdy całe mleko jest już połączone z masą, wkruszam jeden wafel i mieszam jeszcze raz.

Ciepła masą przekładam pozostałe wafle, a potem przyciskam je np. drewnianą deską obciążoną garnkiem na ok. 3 godziny.

Jeśli posmakowały Ci moje Pischingery, to sprawdź koniecznie inne moje przepisy na wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.