Pikantne talarki z czosnkiem i ziarenkami

Pikantne talarki z czosnkiem i ziarenkami
0
(0)

Pikantne talarki z czosnkiem i ziarenkami oraz kminkiem

Z powodzeniem używałam już ziarenek ze sklepu Ziarenkowo do słodkich ciastek, jak choćby tych ze śliwką i cynamonem, czy tych kołaczyków z kremem jogurtowym. Dziś przygotowałam ciasteczka w wersji wytrawnej: z czosnkiem, kminkiem i pikantnymi ziarenkami Piekło-Niebo. Te talarki będą świetne do piwa, czy po prostu jako przekąska. Pamiętacie smak tradycyjnych sucharów z kminkiem? Mocno je przypominają 🙂

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę

oraz:

  • 1/3 kostki zimnego, posiekanego na kawałki masła
  • 3 łyżki białego (gładkiego) serka
  • 2 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
  • mleko do posmarowania ciastek
  • Ziarenka Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo do posypania ciastek

Przygotowanie:

Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto.

Rozwałkowuję je na grubość ok.3 mm, po czym wałkiem do mięsa jak na zdjęciu nakłuwam całą powierzchnię. ewentualnie można to zrobić widelcem.

Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wycinam talarki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem.

Wszystkie ciasteczka smaruję lekko mlekiem i posypuję dodatkowo ziarenkami Piekło-Niebo.

Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.