Pikantne talarki z czosnkiem i ziarenkami oraz kminkiem
Z powodzeniem używałam już ziarenek ze sklepu Ziarenkowo do słodkich ciastek, jak choćby tych ze śliwką i cynamonem, czy tych kołaczyków z kremem jogurtowym. Dziś przygotowałam ciasteczka w wersji wytrawnej: z czosnkiem, kminkiem i pikantnymi ziarenkami Piekło-Niebo. Te talarki będą świetne do piwa, czy po prostu jako przekąska. Pamiętacie smak tradycyjnych sucharów z kminkiem? Mocno je przypominają 🙂
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- 1 ząbek czosnku – przeciśnięty przez praskę
oraz:
- 1/3 kostki zimnego, posiekanego na kawałki masła
- 3 łyżki białego (gładkiego) serka
- 2 łyżki ziarenek Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo
- mleko do posmarowania ciastek
- Ziarenka Piekło-Niebo ze sklepu Ziarenkowo do posypania ciastek
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam jednolite ciasto.
Rozwałkowuję je na grubość ok.3 mm, po czym wałkiem do mięsa jak na zdjęciu nakłuwam całą powierzchnię. ewentualnie można to zrobić widelcem.
Z tak przygotowanego ciasta okrągłą foremką wycinam talarki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem.
Wszystkie ciasteczka smaruję lekko mlekiem i posypuję dodatkowo ziarenkami Piekło-Niebo.
Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut.
Przepis autorski