Pierniczki z waflem

Pierniczki z waflem
0
(0)

Pierniczki z waflem

Miałam napisać, że to długie i żmudne poszukiwania naprowadziły mnie na ten pomysł, by wykorzystać zwykły pszenny wafel jako składnik ciasta. Prawda jednak jest taka, że zwyczajnie zachciało mi się upiec jakieś ciasteczka, a że pomyślałam, że już powoli nadchodzi czas świątecznych smaków, więc pierniczki wydały mi się jak najbardziej na miejscu.

Choć od kilku lat mam swój ulubiony przepis na bardzo kruche i naprawdę pyszne ciastka korzenne – o te – nie zaszkodzi nigdy sprawdzić, czy nie da się upiec lepszych 🙂 Wafel po prostu wpadł mi w oko i stwierdziłam, że może być fajnym składnikiem, który być może doda ciastkom chrupkości. I eureka! Za to kocham całe to gotowanie: że nagle wpada człowiekowi do głowy pomysł i okazuje się on być bardzo dobrym rozwiązaniem.

Ciasteczka są delikatne i co dla niektórych może mieć znaczenie – od razu mięciutkie i chrupiące. Nie trzeba ich odkładać na długie tygodnie, by zmiękły. Mnie bardzo posmakowały i jestem przekonana, że i Wy je polubicie. Jeśli spróbujecie 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 75 g. miękkiego masła
  • 1 pełna łyżeczka masła roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
  • 1 duży wafel

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

Dodaję żółtka, płynny miód, miękkie masła, śmietanę, przyprawę do piernika i cukier puder.

Zagniatam elastyczne ciasto.

Wafla kruszę dość drobno i dorzucam do ciasta, zagniatam jeszcze chwilę by się połączyły.

Ciasto wałkuję na grubość ok. 3 mm i wycinam z niego niewielkie kółka (np. małym kieliszkiem).

Ciasteczka układam na wyłożonych papierem do pieczenia blachach.

Piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C, ciasteczka powinny być złote.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.