Pierniczki z mąki pełnoziarnistej
Pierniczki z mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Uroczo wyglądają obtoczone w cukrze pudrze, ale jeśli chcesz by były mniej kaloryczne, po prostu pomiń ten krok.
Warto przechowywać je w zamkniętym pojemniku, żeby zanadto nie stwardniały.
Składniki (35-40 ciasteczek):
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. 30 g do podsypania w czasie zagniatania
- 100 g cukru trzcinowego
- 15 g sody
- 5 g kakao
- 10 g cynamonu
- 10 g przyprawy korzennej
- 6-8 goździków, utartych w moździerzu lub roztartych wałkiem do ciasta
- 60 g miodu
- 60 g masła
- 100 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję mąkę (300 g), cukier trzcinowy, oraz wszystkie pozostałe suche produkty: sodę, kakao, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i starte goździki.
Dokładnie wszystko mieszam łyżką.
Miód i masło rozpuszczam, po czym zostawiam na kilka minut do przestygnięcia.
Śmietanę dokładnie mieszam z jajkiem i żółtkami.
Mokre składniki przekładam do suchych, i najpierw mieszam np. drewnianą łyżką, a potem szybko zagniatam ciasto.
Będzie lepiło się do rąk – na dłonie wysypuję pozostałe 30 g mąki, i zagniatam ciasto w jednolitą kulę.
Zagniecione ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego – ok. 23-25 g. i robię z nich kulki.
O ile planujesz obtoczyć pierniczki w pudrze, to jest ten moment – każdą przekładam do miseczki z cukrem pudrem, by się nim pokryła.
Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem, lekko je spłaszczam.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Ciasteczka piekę ok. 23-25 minut.
2 odpowiedzi
Bardzo mnie kuszą te pierniczki i chyba jutro je popełnię 😉
Świetny przepis Chętnie skorzystam!