Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej 1
5
(1)

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej

Pierniczki z mąki pełnoziarnistej są mięciutkie i pyszne. Uroczo wyglądają obtoczone w cukrze pudrze, ale jeśli chcesz by były mniej kaloryczne, po prostu pomiń ten krok.

Warto przechowywać je w zamkniętym pojemniku, żeby zanadto nie stwardniały.

Składniki (35-40 ciasteczek):

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. 30 g do podsypania w czasie zagniatania
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 15 g sody
  • 5 g kakao
  • 10 g cynamonu
  • 10 g przyprawy korzennej
  • 6-8 goździków, utartych w moździerzu lub roztartych wałkiem do ciasta
  • 60 g miodu
  • 60 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypuję mąkę (300 g), cukier trzcinowy, oraz wszystkie pozostałe suche produkty: sodę, kakao, cynamon, mieloną gałkę muszkatołową i starte goździki.

Dokładnie wszystko mieszam łyżką.

Miód i masło rozpuszczam, po czym zostawiam na kilka minut do przestygnięcia.

Śmietanę dokładnie mieszam z jajkiem i żółtkami.

Mokre składniki przekładam do suchych, i najpierw mieszam np. drewnianą łyżką, a potem szybko zagniatam ciasto.

Będzie lepiło się do rąk – na dłonie wysypuję pozostałe 30 g mąki, i zagniatam ciasto w jednolitą kulę.

Zagniecione ciasto dzielę na porcje wielkości orzecha włoskiego – ok. 23-25 g. i robię z nich kulki.

O ile planujesz obtoczyć pierniczki w pudrze, to jest ten moment – każdą przekładam do miseczki z cukrem pudrem, by się nim pokryła.

Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem, lekko je spłaszczam.

Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Ciasteczka piekę ok. 23-25 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.