Pierniczki z krupczatki z olejem
Pierniczki z olejem przygotujecie szybciutko, i wcale nie wymagają one czasu na to, by zmiękły. Upiekłam je z krupczatki, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeszcze tylko kolorowe lukry i będzie bardzo świątecznie 🙂
Składniki (na 2 duże blachy ciastek):
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 duże jajko
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 pełne łyżki miodu lipowego, (miękki, ale nie płynny)
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypuję je jeszcze lekko mąką.
Schładzam pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję dość cienko, wycinam foremkami dowolne kształty i układam ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. (termoobieg) na 15-18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20 minut.
Pierniki po upieczeniu powinny być jednolicie rumiane.
Przepis autorski