Pierniczki z krupczatki z olejem

Pierniczki z krupczatki z olejem
0
(0)

Pierniczki z krupczatki z olejem

Pierniczki z olejem przygotujecie szybciutko, i wcale nie wymagają one czasu na to, by zmiękły. Upiekłam je z krupczatki, dzięki czemu są bardziej chrupiące. Jeszcze tylko kolorowe lukry i będzie bardzo świątecznie 🙂

Składniki (na 2 duże blachy ciastek):

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 duże jajko
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 pełne łyżki miodu lipowego, (miękki, ale nie płynny)
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i zagniatam w jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypuję je jeszcze lekko mąką.

Schładzam pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję dość cienko, wycinam foremkami dowolne kształty i układam ciasteczka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Blachy wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. (termoobieg) na 15-18 minut, lub 180 stopni C (góra-dół) na ok. 20 minut.

Pierniki po upieczeniu powinny być jednolicie rumiane.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry