Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne
0
(0)

Pierniczki świąteczne

Pierniczki upiekłam wieczorem, a jeszcze rano pachniało nimi w całej kuchni. Są chrupiące, ale nie twarde i nadają się od razu do jedzenia. Smakują świetnie i podejrzewam że nie przetrwają jeszcze do Świąt – ale to nic, z przyjemnością upiekę kolejną porcję:) Aha, w trakcie pieczenia kształt się lekko rozmywa, więc jeśli z tego ciasta chcielibyście upiec jakieś wyraźne kształty, raczej się to nie uda.

Składniki (na ok. 40 sporych ciastek):

  • 2 szklanki mąki pszennej+ 3 łyżki do podsypania
  • 150 g. masła
  • 3 duże żółtka
  • 2 pełne łyżki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewam mąkę z cukrem pudrem, dodaję sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do pierników, mieszam łyżką żeby się połączyły.

Rozpuszczam masło, wlewam do mąki, dodaję miękkie miód i żółtka.

Mieszam chwilkę ciasto łyżką, a potem dłonią – powinno być mięciutkie i elastyczne.

Schładzam je pół godziny w lodówce, po czym rozwałkowuję na grubość pół centymetra i wycinam foremkami proste kształty (ciasto trochę rozlewa się w trakcie pieczenia i nie zachowa szczegółów).

Wstawiam do nagrzanego piekarnika: termoobieg temperatura 150 stopni C na 15 minut, góra-dół temperatura 185 stopni na ok. 20 minut. Upieczone pierniczki powinny być złote.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.