Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem

Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem
0
(0)

Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem

Stworzyłam wiosenny deser idealny 🙂 Pieczony, kwaskowaty rabarbar z chrupiącą żytnią kruszonką, a na zwieńczenie rabarbarowy, gęsty syrop – podawane na ciepło. Rewelacja !

Składniki (na 2 osoby):

Rabarbar:

  • ok. 1/2 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru ( u mnie domowy waniliowy)
  • 2 łyżki cukru dark muscovado

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki grubej mąki żytniej
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru (też domowy waniliowy)
  • 3 łyżki płatków owsianych typu crunchy
  • masło do smarowania foremki

Syrop:

  • płyn z pieczenia rabarbaru
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Rabarbar obieram i kroję w kawałki ok. 1 cm, w misce mieszam z oba rodzajami cukru, przekładam na blachę wyłożoną papierem (tak by był margines na bokach).

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut – w tym czasie powinien zrobić się miękki, ale w dalszym ciągu zachowa kształt. Wyjmuję wtedy rabarbar z piekarnika i odlewam na sicie cały płyn, jaki powstał w trakcie pieczenia.

Płyn przelewam do garnka i redukuję do gęstości syropu, dodając 2-3 łyżki soku z cytryny.

Masło siekam dokładnie z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka.

Ceramiczną foremkę smaruję masłem, wykładam rabarbar, dodaję płatki owsiane, lekko mieszam. Wykładam na górę kruszonkę i wstawiam na ok. pół godziny do piekarnika o temperaturze 230 stopni C.

Podaję w foremce na stół – do nakładania łyżką.

Syrop do polewania podaję oddzielnie.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry