Pieczony rabarbar z żytnią kruszonką i syropem
Stworzyłam wiosenny deser idealny 🙂 Pieczony, kwaskowaty rabarbar z chrupiącą żytnią kruszonką, a na zwieńczenie rabarbarowy, gęsty syrop – podawane na ciepło. Rewelacja !
Składniki (na 2 osoby):
Rabarbar:
- ok. 1/2 kg rabarbaru
- 1 szklanka cukru ( u mnie domowy waniliowy)
- 2 łyżki cukru dark muscovado
Kruszonka:
- 1/2 szklanki grubej mąki żytniej
- 1/2 kostki zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru (też domowy waniliowy)
- 3 łyżki płatków owsianych typu crunchy
- masło do smarowania foremki
Syrop:
- płyn z pieczenia rabarbaru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Rabarbar obieram i kroję w kawałki ok. 1 cm, w misce mieszam z oba rodzajami cukru, przekładam na blachę wyłożoną papierem (tak by był margines na bokach).
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 15 minut – w tym czasie powinien zrobić się miękki, ale w dalszym ciągu zachowa kształt. Wyjmuję wtedy rabarbar z piekarnika i odlewam na sicie cały płyn, jaki powstał w trakcie pieczenia.
Płyn przelewam do garnka i redukuję do gęstości syropu, dodając 2-3 łyżki soku z cytryny.
Masło siekam dokładnie z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka.
Ceramiczną foremkę smaruję masłem, wykładam rabarbar, dodaję płatki owsiane, lekko mieszam. Wykładam na górę kruszonkę i wstawiam na ok. pół godziny do piekarnika o temperaturze 230 stopni C.
Podaję w foremce na stół – do nakładania łyżką.
Syrop do polewania podaję oddzielnie.
Przepis autorski