Pieczone serniczki z chudego twarogu

Pieczone serniczki z chudego twarogu
0
(0)

Pieczone serniczki z chudego twarogu

Bardzo lubię placki z twarogu, więc wymyślenie wersji fit było tylko kwestią czasu (albo motywacji – ten przepis na pieczone serniczki z chudego twarogu dobrze wpisuje się w moje postanowienie wymyślania smacznych, domowych dań dla osób chorych na cukrzycę, oraz po prostu – przepisów dla osób, które dbają o linię).

Jakie to placki? Bardzo fajne, puszyste, pełne pysznego, chudego twarożku. Co najważniejsze bez smażenia, czyli zbędnego tłuszczu. Zamiast cukru użyłam ksylitolu, choć niezbyt wielkiej ilości – jeśli wolicie słodszą wersję, pewnie je dodatkowo dosłodzicie.

Przy okazji zapraszam do polubienia mojej nowej strony na fb, na której staram się umieszczać smaczne przepisy dla diabetyków: Sio-smutki Domowa kuchnia diabetyka

Składniki (na 6 sztuk):

  • 250 g. chudego twarogu
  • 1 małe jajko
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki ksylitolu/cukru- z tą ilością są niezbyt słodkie
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ser przekładam do miski i rozkruszam widelcem.

Dodaję jajko i ksylitol/cukier, dokładnie mieszam.

Dosypuję mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.

Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto dzielę na 6 części, z każdej formuję placuszek grubości ok. 1 cm, przygotowane serniczki układam na blasze.

Blachę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika – środkowy poziom, z termoobiegiem.

Piekę 15-18 minut, kontrolując żeby się nieprzypaliły.

Podaję z jogurtem naturalnym.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry