Pieczone serniczki z chudego twarogu
Bardzo lubię placki z twarogu, więc wymyślenie wersji fit było tylko kwestią czasu (albo motywacji – ten przepis na pieczone serniczki z chudego twarogu dobrze wpisuje się w moje postanowienie wymyślania smacznych, domowych dań dla osób chorych na cukrzycę, oraz po prostu – przepisów dla osób, które dbają o linię).
Jakie to placki? Bardzo fajne, puszyste, pełne pysznego, chudego twarożku. Co najważniejsze bez smażenia, czyli zbędnego tłuszczu. Zamiast cukru użyłam ksylitolu, choć niezbyt wielkiej ilości – jeśli wolicie słodszą wersję, pewnie je dodatkowo dosłodzicie.
Przy okazji zapraszam do polubienia mojej nowej strony na fb, na której staram się umieszczać smaczne przepisy dla diabetyków: Sio-smutki Domowa kuchnia diabetyka
Składniki (na 6 sztuk):
- 250 g. chudego twarogu
- 1 małe jajko
- 2 pełne łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki ksylitolu/cukru- z tą ilością są niezbyt słodkie
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ser przekładam do miski i rozkruszam widelcem.
Dodaję jajko i ksylitol/cukier, dokładnie mieszam.
Dosypuję mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszam łyżką do uzyskania jednolitego ciasta.
Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto dzielę na 6 części, z każdej formuję placuszek grubości ok. 1 cm, przygotowane serniczki układam na blasze.
Blachę wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika – środkowy poziom, z termoobiegiem.
Piekę 15-18 minut, kontrolując żeby się nieprzypaliły.
Podaję z jogurtem naturalnym.