Pieczone jabłka z ryżem

Pieczone jabłka z ryżem
0
(0)

Pieczone jabłka z ryżem

Pomysł na bardzo prosty, pyszny deser: kilka jabłek i mieszanka ryżu z jabłkami i rodzynkami. Popatrzcie na te cuda! Smak wspaniały, jabłka rozpływają się w ustach, a ta słodka śmietanka z cukrem….

Mój mąż nie przepada za cynamonem, więc w jabłkach go nie ma, ale będzie bardzo do nich pasował. Można też dodać do pieczenia goździki czy kawałki pomarańczy, by jeszcze wzbogacić smak i zapach.

Składniki (na 2 duże jabłka):

  • 1 torebka ryżu z jabłkami i rodzynkami
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki likieru amaretto

Dodatkowo:

  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Gotuję ryż z jabłkiem i rodzynkami.

Po ugotowaniu dodaję łyżkę cukru waniliowego i likier amaretto, mieszam dokładnie.

Z jabłek ścinam górę (czapki). Wydrążam jabłka łyżeczką, napełniam je ugotowanym ryżem, układam na ryżu po pół łyżeczki masła, przykrywam czapeczkami.

Wlewam olej na dno naczynia do zapiekania, układam jabłka i wstawiam do piekarnika (180 stopni C) na ok. 30 minut.

W międzyczasie podgrzewam śmietankę z cukrem aż powstanie słodki sos.

Jabłka podaję gorące, polane sosem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry