Pieczone jabłka z ryżem
Pomysł na bardzo prosty, pyszny deser: kilka jabłek i mieszanka ryżu z jabłkami i rodzynkami. Popatrzcie na te cuda! Smak wspaniały, jabłka rozpływają się w ustach, a ta słodka śmietanka z cukrem….
Mój mąż nie przepada za cynamonem, więc w jabłkach go nie ma, ale będzie bardzo do nich pasował. Można też dodać do pieczenia goździki czy kawałki pomarańczy, by jeszcze wzbogacić smak i zapach.
Składniki (na 2 duże jabłka):
- 1 torebka ryżu z jabłkami i rodzynkami
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo:
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Gotuję ryż z jabłkiem i rodzynkami.
Po ugotowaniu dodaję łyżkę cukru waniliowego i likier amaretto, mieszam dokładnie.
Z jabłek ścinam górę (czapki). Wydrążam jabłka łyżeczką, napełniam je ugotowanym ryżem, układam na ryżu po pół łyżeczki masła, przykrywam czapeczkami.
Wlewam olej na dno naczynia do zapiekania, układam jabłka i wstawiam do piekarnika (180 stopni C) na ok. 30 minut.
W międzyczasie podgrzewam śmietankę z cukrem aż powstanie słodki sos.
Jabłka podaję gorące, polane sosem.
Przepis autorski