Pieczone banany z kremem waniliowym i chia
Dzisiejsze pieczone banany z kremem waniliowym i chia to właściwie rodzaj ciasta, i jeśli za nie ten deser uznać, to naprawdę ekspresowego ciasta:) Na dodatek deser jest lekki i zdrowy, przygotowany z naturalnych składników. Słodycz bananów podkreśliłam miodem, a wisienką na torcie są w nim niepozorne nasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasiona chia.
Składniki (porcja dla 1 osoby):
- 8 podłużnych biszkoptów
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
- 1 dojrzały banan
- nasiona chia
- troszkę masła do posmarowania foremki
Przygotowanie:
Małą foremkę do pieczenia smaruję masłem, rozkruszam jednego biszkopta i posypuję nim powierzchnię foremki.
Pozostałe biszkopty łamię na duże kawałki, wykładam 3/4 na dno, posypuję nasionami chia.
Żółtko mieszam dokładnie z miodem i cukrem waniliowym, po czym dodaję mleko i połową tak powstałej płynnej masy zalewam biszkopty w foremce.
Banana kroję w cienkie plasterki, wykładam na biszkopty, znowu posypuję nasionkami.
Resztę pokruszonych biszkoptów wykładam na górę i zalewam pozostałą mleczno-jajeczną masą.
Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 25 minut.
Podaję na gorąco.
Przepis autorski
Aha! Zobaczcie koniecznie na propozycje deserów z dodatkiem chia np. tutaj 🙂