Pieczone banany z kremem waniliowym i chia

Pieczone banany z kremem waniliowym i chia
0
(0)

Pieczone banany z kremem waniliowym i chia

Dzisiejsze pieczone banany z kremem waniliowym i chia to właściwie rodzaj ciasta, i jeśli za nie ten deser uznać, to naprawdę ekspresowego ciasta:) Na dodatek deser jest lekki i zdrowy, przygotowany z naturalnych składników. Słodycz bananów podkreśliłam miodem, a wisienką na torcie są w nim niepozorne nasionka szałwii hiszpańskiej, czyli nasiona chia.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 8 podłużnych biszkoptów
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 dojrzały banan
  • nasiona chia
  • troszkę masła do posmarowania foremki

Przygotowanie:

Małą foremkę do pieczenia smaruję masłem, rozkruszam jednego biszkopta i posypuję nim powierzchnię foremki.

Pozostałe biszkopty łamię na duże kawałki, wykładam 3/4 na dno, posypuję nasionami chia.

Żółtko mieszam dokładnie z miodem i cukrem waniliowym, po czym dodaję mleko i połową tak powstałej płynnej masy zalewam biszkopty w foremce.

Banana kroję w cienkie plasterki, wykładam na biszkopty, znowu posypuję nasionkami.

Resztę pokruszonych biszkoptów wykładam na górę i zalewam pozostałą mleczno-jajeczną masą.

Piekę w temperaturze 200 stopni C. przez ok. 25 minut.

Podaję na gorąco.

Przepis autorski

Aha! Zobaczcie koniecznie na propozycje deserów z dodatkiem chia np. tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.