Piankowe kokosanki

Piankowe kokosanki
4.5
(2)

Piankowe kokosanki

Wspaniałe, bardzo delikatne piankowe kokosanki – w środku mięciutkie – z zewnątrz chrupiące i niezwykle kruche. Tak kruche, że miałam problem żeby w miarę dobrze jedną przekroić – chciałam pokazać Ci pyszny środek 🙂

Dodatkowo po upieczeniu kokosanki można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie!

Składniki (porcja na 25-30 sztuk kokosanek o średnicy 5-6 cm):

  • 500 g białka
  • 650 g cukru pudru
  • 15 g oleju
  • 130 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczam białko i cukier puder.

Ubijam na maksymalnych obrotach, aż powstanie gęsta, gładka piana.

Wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam olej, chwilę miksuję, po czym wsypuję budyń.

Miksuję przez 2 minuty na średnich obrotach.

Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam masę łopatką.

Na blachę wyłożoną papierem wykładam kokosanki – po łyżce masy.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C – na minimum godzinę, maksymalnie 2.

W zależności od czasu pieczenia kokosanki będą mniej lub bardziej piankowe.

U mnie piekły się 2 godziny.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.