Piankowe kokosanki
Wspaniałe, bardzo delikatne piankowe kokosanki – w środku mięciutkie – z zewnątrz chrupiące i niezwykle kruche. Tak kruche, że miałam problem żeby w miarę dobrze jedną przekroić – chciałam pokazać Ci pyszny środek 🙂
Dodatkowo po upieczeniu kokosanki można zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie!
Składniki (porcja na 25-30 sztuk kokosanek o średnicy 5-6 cm):
- 500 g białka
- 650 g cukru pudru
- 15 g oleju
- 130 g budyniu waniliowego z cukrem
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczam białko i cukier puder.
Ubijam na maksymalnych obrotach, aż powstanie gęsta, gładka piana.
Wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam olej, chwilę miksuję, po czym wsypuję budyń.
Miksuję przez 2 minuty na średnich obrotach.
Wsypuję wiórki kokosowe i delikatnie mieszam masę łopatką.
Na blachę wyłożoną papierem wykładam kokosanki – po łyżce masy.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C – na minimum godzinę, maksymalnie 2.
W zależności od czasu pieczenia kokosanki będą mniej lub bardziej piankowe.
U mnie piekły się 2 godziny.
3 odpowiedzi
Ile białek z jaj średnich wchodzi na 500 g?
Białko z 1 jajka waży średnio 30 g. Więc w tym przypadku to 16-17 jajek.
Dziękuję 🙂