Pancakes z jabłkami toffi

Pancakes z jabłkami toffi
0
(0)

Pancakes z jabłkami toffi

Zapas jabłek składnia mnie ostatnio do wymyślania, jak je wykorzystać. Lubimy wszystkie placki, racuchy itd, więc dziś obiad było słodki i deserowy – bardzo delikatne placki po amerykańsku, czyli pancakes, podane z prażonymi jabłkami o smaku toffi. Polecam nie tylko dzieciom, które na pewno taki obiad pokochają 🙂

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1, 5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 30 g. masła, rozpuszczonego

Jabłka toffi:

  • 3 dużej jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pełna łyżka ciemnego cukru (może też być jasny)
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Jabłka toffi:

Obrane jabłka kroję w małą kostkę.

Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam jabłka, mieszając smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaję cukier i sok z cytryny, mieszam aż do rozpuszczenia cukru.

Zwiększam ogień i smażę jabłka kolejne 5 minut, a na koniec wlewam śmietankę i mieszając duszę kolejne 5 minut.

Pancakes:

Łączę w jednej misce suche składniki (przesiewam przez sito), a drugiej trzepaczkę ubijam chwilę mleko z jajkiem i płynnym masłem.

Zawartość obu misek łączę i mieszam trzepaczką do połączenia się.

Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką i łyżką wlewam po porcji ciasta (moja rada: maksymalnie 3 placki na patelni, bo rosną i rozlewając się w trakcie smażenia).

Smażę krótko z obu stron, pomagając sobie drewnianą łopatką przy przewracaniu.

Podaję na gorąco z ciepłymi jabłkami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.