Pancakes z jabłkami toffi
Zapas jabłek składnia mnie ostatnio do wymyślania, jak je wykorzystać. Lubimy wszystkie placki, racuchy itd, więc dziś obiad było słodki i deserowy – bardzo delikatne placki po amerykańsku, czyli pancakes, podane z prażonymi jabłkami o smaku toffi. Polecam nie tylko dzieciom, które na pewno taki obiad pokochają 🙂
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1, 5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 30 g. masła, rozpuszczonego
Jabłka toffi:
- 3 dużej jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pełna łyżka ciemnego cukru (może też być jasny)
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
Jabłka toffi:
Obrane jabłka kroję w małą kostkę.
Rozgrzewam masło na patelni, wrzucam jabłka, mieszając smażę na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodaję cukier i sok z cytryny, mieszam aż do rozpuszczenia cukru.
Zwiększam ogień i smażę jabłka kolejne 5 minut, a na koniec wlewam śmietankę i mieszając duszę kolejne 5 minut.
Pancakes:
Łączę w jednej misce suche składniki (przesiewam przez sito), a drugiej trzepaczkę ubijam chwilę mleko z jajkiem i płynnym masłem.
Zawartość obu misek łączę i mieszam trzepaczką do połączenia się.
Rozgrzewam patelnię z nieprzywierającą powłoką i łyżką wlewam po porcji ciasta (moja rada: maksymalnie 3 placki na patelni, bo rosną i rozlewając się w trakcie smażenia).
Smażę krótko z obu stron, pomagając sobie drewnianą łopatką przy przewracaniu.
Podaję na gorąco z ciepłymi jabłkami.