0
(0)
Paluszki ptysiowe z imbirem
Coś lekkiego do pochrupania ? proszę bardzo: ptysiowe paluszki z imbirem, mogą być na słodko lub na słono. Ciasto jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje mu całkiem odmienny smak !
Składniki (na ok. 80 sztuk):
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
oraz:
- szczypta soli
- 4-5 jajek
- 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- ewentualnie drobny cukier do posypania
Przygotowanie:
Zagotowuję masło z wodą, dodaję oba rodzaje mąki i mieszam energicznie aż powstanie gładka, jednolita kula.
Studzę ciasto.
Do chłodnego dodaję imbir i po jednym wbijam jajka, ubijając jednocześnie ciasto mikserem. Powinna powstać gładka, lśniąca, elastyczna masa.
Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam paluszki.
Posypuję je delikatnie cukrem i piekę w temperaturze 215 stopni C. ok. 15 minut.
Przepis autorski