Paluszki ptysiowe z imbirem

Paluszki ptysiowe z imbirem
0
(0)

Paluszki ptysiowe z imbirem

Coś lekkiego do pochrupania ? proszę bardzo: ptysiowe paluszki z imbirem, mogą być na słodko lub na słono. Ciasto jest z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje mu całkiem odmienny smak !

Składniki (na ok. 80 sztuk):

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

oraz:

  • szczypta soli
  • 4-5 jajek
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • ewentualnie drobny cukier do posypania

Przygotowanie:

Zagotowuję masło z wodą, dodaję oba rodzaje mąki i mieszam energicznie aż powstanie gładka, jednolita kula.

Studzę ciasto.

Do chłodnego dodaję imbir i po jednym wbijam jajka, ubijając jednocześnie ciasto mikserem. Powinna powstać gładka, lśniąca, elastyczna masa.

Przekładam ją do rękawa cukierniczego i wyciskam paluszki.

Posypuję je delikatnie cukrem i piekę w temperaturze 215 stopni C. ok. 15 minut.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.