Pączki serowe

Pączki serowe
0
(0)

Pączki serowe

Szybkie, bardzo łatwe do przygotowania pączusie serowe. Z dżemem truskawkowym smakują niebiańsko!

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki gładkiego twarogu (z wiaderka)
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wstępnie zagniatam w misce, po czym przekładam na stolnicę i wyrabiam chwilę, by powstało gładkie, jednolite, dość miękkie ciasto. W razie potrzeby troszkę podsypuję mąką.

Rozgrzewam olej (na głębokość ok. 4 cm) w garnku – gdy na dnie garnka zaczynają tworzyć się widoczne smugi, temperatura powinna być już odpowiednia.

Ciasto dzielę na 3 części i każdą wałkuję na grubość ok. 1 cm, po czym nożykiem do pizzy dzielę je na dowolne kształty (u mnie kwadraty wielkości 3×3 cm).

Smażę po kilka pączków (po wypłynięciu każdego od razu przewracam go drewnianym patyczkiem na drugą stronę, wtedy nie będzie pękał).

Usmażone pączki wyjmuje łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję z dżemem lub cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.