Pączki serowe
Szybkie, bardzo łatwe do przygotowania pączusie serowe. Z dżemem truskawkowym smakują niebiańsko!
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki gładkiego twarogu (z wiaderka)
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wstępnie zagniatam w misce, po czym przekładam na stolnicę i wyrabiam chwilę, by powstało gładkie, jednolite, dość miękkie ciasto. W razie potrzeby troszkę podsypuję mąką.
Rozgrzewam olej (na głębokość ok. 4 cm) w garnku – gdy na dnie garnka zaczynają tworzyć się widoczne smugi, temperatura powinna być już odpowiednia.
Ciasto dzielę na 3 części i każdą wałkuję na grubość ok. 1 cm, po czym nożykiem do pizzy dzielę je na dowolne kształty (u mnie kwadraty wielkości 3×3 cm).
Smażę po kilka pączków (po wypłynięciu każdego od razu przewracam go drewnianym patyczkiem na drugą stronę, wtedy nie będzie pękał).
Usmażone pączki wyjmuje łyżką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z dżemem lub cukrem pudrem.
Przepis autorski