Pączki na śmietanie

Pączki na śmietanie
0
(0)

Pączki na śmietanie

To moja wczorajsza wersja pączków, z olejem, śmietaną i jednym jajkiem. Są pyszne i choć to oszczędniejsza wersja, nic im nie brakuje. Moich niczym nie nadziewałam, bo są trochę mniejsze od tradycyjnych, świetnie smakują oprószone cukrem pudrem.

Składniki (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g. świeżych drożdży
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 1 pełna łyżka cukru waniliowego
  • 2 bardzo pełne łyżki gęstej śmietany 18% (lekko ciepłej)
  • ok. 1/3 szklanki mocno ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do miski przesiewam mąkę, robię na środku wgłębienie i wkruszam drożdże.

Na drożdże wsypuję cukry i przekładam ciepłą śmietanę. Mieszam lekko by połączyć tę zawiesinę z odrobiną mąki. Przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut.

Następnie wbijam jajko, dodaję sól, wódkę i wodę, łączę składniki w całość.

Wyrabiam chwilę, dolewam olej i wyrabiam dalej – ok. 5 minut.

Ciasto formuję w kulę, podsypuję dno miski mąką, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce (np. piekarnik nagrzany do 50 stopni C)na ok. godzinę – ciasto ma podwoić objętość.

Wyrośnięte przekładam na lekko podsypaną mąką stolnicę, krótko zagniatam, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 cm.

Wykrajam krążki obręczą lub szklanką, przekładam je na blachę wyłożoną papierem (też lekko oprószonym mąką) i odstawiam pod przykryciem na 20 minut, do napuszenia.

Następnie smażę pączki w rozgrzanym do ok. 175 stopni C. oleju po ok. 3 minuty z każdej strony.

Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierem do odsączenia.

Zimne oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry