Pączki domowe
Kilka dni temu zjedliśmy pyszne domowe pączki u naszego Muminka, i od tej pory weszły mi w głowę i nie chciały wyjść. Zazwyczaj opieram się i stanowczo pączków odmawiam (swojej głowie), ale tym razem odpuściłam 😉
Za przepis dziękuję Joli, pączki są wyśmienite! doskonałe 😉 puszyste, mięciutkie i takie, jakie powinny być. Smażcie je, jeśli tylko dopadnie Was pączkowa zachciewajka.
Składniki:
- 600 g. mąki pszennej + trochę do podsypania
- 3 małe jajka
- 20 g. świeżych drożdży
- 100 g. masła, rozpuszczonego
- 70 g. domowego cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki wódki ( w oryginale rum)
- 1 szklanka mleka
- olej do smażenia
- konfitura/powidła/krem budyniowy do nadziewania
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże ucieram z 1 łyżeczką cukru i czekam moment, aż staną się dość płynne.
Dolewam ciepłe mleko i dodaję kilka łyżek mąki, mieszam do połączenia i odstawiam zaczyn na 20 minut w ciepłe miejsce (czyli w moim przypadku do piekarnika o temp. 50 stopni C).
Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję jajka, wódkę, pozostały cukier, sól i wyrośnięty zaczyn. Najpierw łyżka, a potem ręką wyrabiam ciasto (dość luźne), po kilku minutach dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam ciasto jeszcze kilka minut (prawdopodobnie trzeba będzie je trochę podsypywać mąką).
Wyrobione formuję w kulę, przekładam ją do oprószonej mąką miski, tę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to znowu piekarnik).
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę z mąką, szybko zagniatam by je odgazować, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 1,5 cm.
Szklanką lub obręczą wycinam kółka, układam je na podsypanej mąką ściereczce, i znów czekam 15 minut, by się napuszyły.
W garnku rozgrzewam olej (minimum 4-5 cm głębokości) do ok. 175 stopni C – można ocenić, czy jest gorący, wrzucając kawałeczek ciasta – ten ma praktycznie od razu wypłynąć i ładnie się rumienić.
Smażę pączki na rumiano z obu stron, usmażone przekładam na talerz z papierem, do odsączenia tłuszczu.
Zimne nadziewam szprycą (nadziałam je dżemem truskawkowym), oprószam cukrem pudrem.
Źródło przepisu: blog “Smak mojego domu”