Orzechowe rożki
Zapraszam Was dziś na rewelacyjne orzechowe smakołyki, które łatwo jest przygotować pod warunkiem, że ma się w domu foremki do rożków.
Pięknie wyglądają, pysznie smakują, więc to idealny deser na nadchodzące niedzielne popołudnie.
Składniki:
Ciasto serowe jak: tutaj z wyjątkiem masy marcepanowej
- 4 łyżki (zmielonych, prażonych) orzechów włoskich
- olej do natłuszczenia foremek
- cukier kandyzowany
Krem orzechowy :
- 200 g. serka mascarpone
- 1/3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka likieru orzechowego (można pominą)
- 3 łyżki (mielonych, prażonych) orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
2/3 szklanki całych orzechów prażę na suchej patelni by nabrały złotego koloru, a potem rozdrabniam w malakserze (można utrzeć w moździerzu). Tak przygotowane orzechy pachną intensywniej i mają bardziej wyrazisty smak.
Rożki:
Ciasto zagniatam z orzechami, chłodzę w lodówce ok. 30 minut, po czym rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm.
Kroję je na kwadraty 10×10 cm i zawijam na natłuszczonych foremkach, jak na zdjęciu.
W miejscu łączenia ciasta smaruję je białkiem i lekko dociskam.
Smaruję jedną połowę powierzchnię rożków białkiem i posypuję grubym cukrem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia na foremkach.
Zdejmuję z foremek – zsuwając rożki- po wystygnięciu.
Krem:
Serek mascarpone mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami, przekładam do szprycy cukierniczej i nakładam do rożków tak, by krem leciutko wystawał.
Posypuję końcówki odrobiną kawy i pyłkiem z orzechów.
Żeby jeszcze przyspieszyć całą produkcję można skorzystać z gotowego ciasta francuskiego 😉
Przepis autorski
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, mogą zainteresować Cię także marcepanowe herbatniki z serem