Orzechowe muszelki (z garści)

Orzechowe muszelki
0
(0)

Orzechowe muszelki (z garści)

Z tymi ciasteczkami należy postępować niezwykle ostrożnie, zarówno przy pieczeniu, jak i w trakcie jedzenia 😉 Są jak filiżanka z kruchej porcelany, którą niezwykle pieczołowicie trzymamy za uszko. Najdelikatniejsze ze wszystkich ciastek, jakie jadłam – tak kruche, że po prostu, w 100% dosłownie, rozpływają się w ustach.

Dla wielbicieli smaku orzeszków ziemnych będą wspaniałym smakołykiem.

Składniki (na ok. 50 sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 50 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rozcieram dokładnie w palcach, jak kruszonkę.

Gdy się połączą, po kolei przygotowuję ciastka, zaciskając część sypkiej masy w dłoni.

Układam tak powstałe muszelki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg).

Piekę 18-20 minut (lekko popękają w trakcie pieczenia).

Po ostudzeniu oprószam cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.