Orkiszowe kruche ciasteczka

Orkiszowe kruche ciasteczka
0
(0)

Orkiszowe kruche ciasteczka

Waniliowe, bardzo delikatne, smaczne i jeszcze na dodatek zdrowe ciasteczka będą równie dobre na słodką popołudniową przekąskę jak i na śniadanie.

Składniki:

  • 200 g. miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Przygotowanie:

Ucieram masło z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, po czym – ucierając-dodaję po 1 żółtku.

Dodaję szczyptę soli i mąkę, i łyżką mieszam aż powstanie gładkie, gęste ciasto (da się zagnieść w kulę, ale też wyciskać przez tylkę).

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ozdobne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem.

Piekę w termoobiegu ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.