0
(0)
Orkiszowe kruche ciasteczka
Waniliowe, bardzo delikatne, smaczne i jeszcze na dodatek zdrowe ciasteczka będą równie dobre na słodką popołudniową przekąskę jak i na śniadanie.
Składniki:
- 200 g. miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Przygotowanie:
Ucieram masło z cukrem i pastą waniliową na puszystą masę, po czym – ucierając-dodaję po 1 żółtku.
Dodaję szczyptę soli i mąkę, i łyżką mieszam aż powstanie gładkie, gęste ciasto (da się zagnieść w kulę, ale też wyciskać przez tylkę).
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ozdobne ciasteczka na blachę wyłożoną papierem.
Piekę w termoobiegu ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis autorski