Odwrócone ciasto z rabarbarem
Odwrócone ciasto z rabarbarem.
W sezonie na rabarbar koniecznie zrób to ciasto! Jest pyszne, lekko kwaskawe, wilgotne i pełne smaku.
Cudownie smakuje jeszcze ciepłe.
Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):
- 450 g rabarbaru (waga po obraniu)
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 g cukru trzcinowego
Ciasto:
- 130 g miękkiego masła
- 40 g cukru waniliowego
- 60 g cukru pudru
- 3 jajka
- 130 g jogurtu greckiego
- 15 g proszku do pieczenia
- 320 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Obrany rabarbar kroję w drobną kostkę (grubsze kawałki przecinam wzdłuż na 2 albo 3 części).
Do misy miksera wkładam masło i oba cukry, zaczynam miksować.
Gdy masło jest bardzo puszyste i jasne, nie przerywając miksowania dodaję po jajku.
Następnie po łyżce dodaję jogurt.
Na końcu zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dno blachy wykładam papierem, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Na dno blaszki wykładam rabarbar, wcześniej w oddzielnej misce, dokładnie pomieszany z cukrem trzcinowym.
Na rabarbar wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.
Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.
Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Jeszcze gorące ciasto odwracam – przykrywam blaszkę płaskim je talerzem, i odwracam energicznym ruchem, zdejmuję papier.
Prze podaniem oprószam cukrem pudrem.
Zobacz też inne moje pomysły na ciasta z rabarbarem np. ten lub ten 🙂