Odwrócone ciasto z rabarbarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem - kawałek
0
(0)

Odwrócone ciasto z rabarbarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem.

W sezonie na rabarbar koniecznie zrób to ciasto! Jest pyszne, lekko kwaskawe, wilgotne i pełne smaku.

Cudownie smakuje jeszcze ciepłe.

Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):

  • 450 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 130 g miękkiego masła
  • 40 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 130 g jogurtu greckiego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 320 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:

Obrany rabarbar kroję w drobną kostkę (grubsze kawałki przecinam wzdłuż na 2 albo 3 części).

Do misy miksera wkładam masło i oba cukry, zaczynam miksować.

Gdy masło jest bardzo puszyste i jasne, nie przerywając miksowania dodaję po jajku.

Następnie po łyżce dodaję jogurt.

Na końcu zmniejszam obroty miksera i stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Dno blachy wykładam papierem, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą.

Na dno blaszki wykładam rabarbar, wcześniej w oddzielnej misce, dokładnie pomieszany z cukrem trzcinowym.

Na rabarbar wykładam ciasto, wyrównuję powierzchnię.

Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.

Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Jeszcze gorące ciasto odwracam – przykrywam blaszkę płaskim je talerzem, i odwracam energicznym ruchem, zdejmuję papier.

Prze podaniem oprószam cukrem pudrem.

Odwrócone ciasto z rabarbarem

 

Zobacz też inne moje pomysły na ciasta z rabarbarem np. ten lub ten 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.