Obwarzanki z ciasta francuskiego z polewą śmietanową
Dzisiejsze obwarzanki z ciasta francuskiego z polewą śmietanową to łatwy, szybki pomysł na cudowne słodkości 🙂
Wystarczy opakowanie gotowego ciasta francuskiego i sprytne palce – bo czeka Was splatanie warkoczyków 😉 Ale zabawa jest warta trudu, bo efekt jest rewelacyjny. A może wolicie jabłkowe koperty?
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 3 pełne łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Z ciasta wycinam paski szerokości ok. 0,5 cm, długości ok. 12 cm.
Z trzech pasków splatam warkocz, dokładnie sklejam oba końce, odkładam na blachę wyłożoną papierem.
Tak przygotowane obwarzanki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 15-20 minut.
W międzyczasie mieszam dokładnie śmietanę z cukrem pudrem i na kilka minut przed końcem pieczenia miękkim pędzelkiem smaruję obwarzanki.
Tutaj znajdziecie inny mój przepis na pyszne francuskie ciasteczka 🙂