Obwarzanki z adwokatem i jagodami
Pyszne obwarzanki z ciasta parzonego, wypełnione kremem z mascarpone, kajmakiem i likierem adwokat, a do nich świeże jagody!
Składniki (porcja 6-8 sztuk):
Ciasto parzone:
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 małych jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 g mascarpone
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 1/4 szklanki likieru adwokat
- ewentualnie cukier puder do smaku
- 1 śmietanfix (9-10 g)
Dodatkowo:
- świeże jagody
- 100 g białej czekolady
- 8-10 łyżek mleka
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) do 215 stopni C.
Do garnka wlewam wodę, wkładam do niej masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści.
Wtedy wsypuję mąkę i energicznie mieszam, aż masa będzie gęsta i gładka.
Odstawiam ciasto do przestudzenia.
Zimne ciasto przekładam do misy miksera, i miksuję dodając po 1 jajku, każdorazowo czekając aż składniki się połączą.
Na końcu dodaję proszek do pieczenia i miksuję do połączenia.
Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
Na blachę wyłożoną papierem wyciskam kółka o średnicy 4-5 cm.
Blachę wstawiam do piekarnika na 22-25 minut – uwaga, nie można otwierać piekarnika w czasie pieczenia co najmniej do 20 minut!
Krem:
Mascarpone przekładam do misy miksera razem z masą kajmakową i zaczynam ubijać, stopniowo zwiększając obroty do maksymalnych.
Po chwili wlewam likier i ubijam jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodaję śmietanfix, miksuję do połączenia.
Złożenie:
Obwarzanki przekrajam ostrym nożem wzdłuż na pół.
Krem przekładam do worka cukierniczego i wyciskam na obie połówki (nie za dużo).
Na jednej połówce rozkładam jagody, przykrywam drugą, tylko z kremem.
Polewa:
Czekoladę (posiekaną) rozpuszczam na małym ogniu w rondelku razem z mlekiem.
Łyżką robię z polewy zygzaki na każdym obwarzanku, a na górze rozkładam jagody.