Obwarzanki z adwokatem i jagodami

Obwarzanki z adwokatem i jagodami
0
(0)

Obwarzanki z adwokatem i jagodami

Pyszne obwarzanki z ciasta parzonego, wypełnione kremem z mascarpone, kajmakiem i likierem adwokat, a do nich świeże jagody!

Składniki (porcja 6-8 sztuk):

Ciasto parzone:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 małych jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 1/4 szklanki likieru adwokat
  • ewentualnie cukier puder do smaku
  • 1 śmietanfix (9-10 g)

Dodatkowo:

  • świeże jagody
  • 100 g białej czekolady
  • 8-10 łyżek mleka

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) do 215 stopni C.

Do garnka wlewam wodę, wkładam do niej masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści.

Wtedy wsypuję mąkę i energicznie mieszam, aż masa będzie gęsta i gładka.

Odstawiam ciasto do przestudzenia.

Zimne ciasto przekładam do misy miksera, i miksuję dodając po 1 jajku, każdorazowo czekając aż składniki się połączą.

Na końcu dodaję proszek do pieczenia i miksuję do połączenia.

Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.

Na blachę wyłożoną papierem wyciskam kółka o średnicy 4-5 cm.

Blachę wstawiam do piekarnika na 22-25 minut – uwaga, nie można otwierać piekarnika w czasie pieczenia co najmniej do 20 minut!

Krem:

Mascarpone przekładam do misy miksera razem z masą kajmakową i zaczynam ubijać, stopniowo zwiększając obroty do maksymalnych.

Po chwili wlewam likier i ubijam jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodaję śmietanfix, miksuję do połączenia.

Złożenie:

Obwarzanki przekrajam ostrym nożem wzdłuż na pół.

Krem przekładam do worka cukierniczego i wyciskam na obie połówki (nie za dużo).

Na jednej połówce rozkładam jagody, przykrywam drugą, tylko z kremem.

Polewa:

Czekoladę (posiekaną) rozpuszczam na małym ogniu w rondelku razem z mlekiem.

Łyżką robię z polewy zygzaki na każdym obwarzanku, a na górze rozkładam jagody.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry