Nocne bułeczki ze słonecznikiem

Nocne bułeczki ze słonecznikiem
0
(0)

Nocne bułeczki ze słonecznikiem

Pszenno-żytnie bułeczki zagniatane wieczorem, pieczone rano. Bardzo smaczne domowe pieczywo, serdecznie polecam !

Składniki (na 8 dużych bułek):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 40 g. drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

oraz:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2/5 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika + 3 łyżki do posypania
  • 3 łyżki mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Wczoraj:

Rozkruszone drożdże mieszam z mlekiem, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski dodaję pozostałe składniki, dodaję wyrośnięte drożdże, mieszam do połączenia się składników, zagniatam chwilę.

Przekładam ciasto do natłuszczonej olejem dużej miski, przykrywam foli aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.

Dziś:

Lekko zagniatam ciasto na stolnicy, by pozbawić je gazu.

Dzielę je na 4 równe części, które też dzielę na pół – i jeszcze raz na pół.

Powstanie 16 kulek. Każdą kulkę formuję w wałeczek długości ok. 12 -15 cm.

Dwa wałeczki splatam ze sobą w sposób pokazany na zdjęciu: przekładam końce zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Uformowane bułeczki smaruję mlekiem i posypuję słonecznikiem, pozostawiam na kilka minut by się napuszyły.

Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 15-20 minut.

Przepis autorski

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, na pewno spodobają Ci się także bułeczki śniadaniowe.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry