Nocne bułeczki ze słonecznikiem
Pszenno-żytnie bułeczki zagniatane wieczorem, pieczone rano. Bardzo smaczne domowe pieczywo, serdecznie polecam !
Składniki (na 8 dużych bułek):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 40 g. drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
oraz:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2/5 szklanki oleju
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika + 3 łyżki do posypania
- 3 łyżki mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Wczoraj:
Rozkruszone drożdże mieszam z mlekiem, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski dodaję pozostałe składniki, dodaję wyrośnięte drożdże, mieszam do połączenia się składników, zagniatam chwilę.
Przekładam ciasto do natłuszczonej olejem dużej miski, przykrywam foli aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.
Dziś:
Lekko zagniatam ciasto na stolnicy, by pozbawić je gazu.
Dzielę je na 4 równe części, które też dzielę na pół – i jeszcze raz na pół.
Powstanie 16 kulek. Każdą kulkę formuję w wałeczek długości ok. 12 -15 cm.
Dwa wałeczki splatam ze sobą w sposób pokazany na zdjęciu: przekładam końce zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Uformowane bułeczki smaruję mlekiem i posypuję słonecznikiem, pozostawiam na kilka minut by się napuszyły.
Piekę w temperaturze 220 stopni C. przez 15-20 minut.
Przepis autorski
Jeśli zainteresował Cię ten przepis, na pewno spodobają Ci się także bułeczki śniadaniowe.