Napoleonka wschodnia
To ciasto smakuje rewelacyjnie! Różni się nieco od naszej napoleonki (moim zdaniem jest jeszcze lepsze!) – jest pełne cudownego, waniliowego kremu, który w połączeniu z chrupiącymi płatami ciasta francuskiego daje niezapomniany efekt.
Składniki (na ciasto mniej więcej wielkości 15 na 25 cm):
- 375 g ciasta francuskiego – duży płat (gotowy, ze sklepu)
Krem napoleonkowy:
- 500 ml mleka 3,2 %
- 2 duże żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g każdy (łącznie 80 g)
- 90 g cukru pudru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- prażone płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Krem napoleonkowy:
W połowie mleka dokładnie (najłatwiej zrobić to rózgą kuchenną) rozprowadzam budynie, mąkę pszenną, oba cukry i żółtka.
Pozostałe mleko zagotowuję, a potem wlewam do niego płyn z budyniami, i na niewielkim ogniu, ciągle mieszając gotuję, aż powstanie gęsty budyń.
Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by stykała się ona z jego powierzchnią. Odstawiam budyń do przestygnięcia.
Zimny budyń najpierw miksuję na niskich obrotach, a potem zwiększam obroty do maksimum i dodaję po łyżce miękkie masło, aż do jego zużycia.
Krem powinien być puszysty i gładki.
Placki z ciasta francuskiego:
Płat ciasta ostrożnie rozwijam i dzielę na 3 równe części.
Każdą rozwałkowuję na grubość 2 mm – można lekko podsypać blat mąką.
Rozwałkowane placki piekę kolejno na płaskiej blasze wyłożonej papierem w 225 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) ok. 8-10 minut – powinny być dość mocno wypieczone, ale nie przypalone.
Złożenie:
Układam jeden wypieczony blat, i wykładam na niego 1/3 kremu, wyrównuję.
Układam kolejny blat, dociskając go do kremu.
Wykładam kolejną część kremu, i ostatni blat, również go dociskam.
Na górze rozsmarowuję pozostały krem.
Całość posypuję prażonymi płatkami migdałowymi.
Blaszkę dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto wyjmuję z lodówki na pół godziny przed krojeniem.
Jedna odpowiedź
Super ciacho