Napoleonka wschodnia

Napoleonka wschodnia
4.9
(7)

Napoleonka wschodnia

To ciasto smakuje rewelacyjnie! Różni się nieco od naszej napoleonki (moim zdaniem jest jeszcze lepsze!) – jest pełne cudownego, waniliowego kremu, który w połączeniu z chrupiącymi płatami ciasta francuskiego daje niezapomniany efekt.

Składniki (na ciasto mniej więcej wielkości 15 na 25 cm):

  • 375 g ciasta francuskiego – duży płat (gotowy, ze sklepu)

Krem napoleonkowy:

  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 2 duże żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g każdy (łącznie 80 g)
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g cukru waniliowego
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • prażone płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Krem napoleonkowy:

W połowie mleka dokładnie (najłatwiej zrobić to rózgą kuchenną) rozprowadzam budynie, mąkę pszenną, oba cukry i żółtka.

Pozostałe mleko zagotowuję, a potem wlewam do niego płyn z budyniami, i na niewielkim ogniu, ciągle mieszając gotuję, aż powstanie gęsty budyń.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą tak, by stykała się ona z jego powierzchnią. Odstawiam budyń do przestygnięcia.

Zimny budyń najpierw miksuję na niskich obrotach, a potem zwiększam obroty do maksimum i dodaję po łyżce miękkie masło, aż do jego zużycia.

Krem powinien być puszysty i gładki.

Placki z ciasta francuskiego:

Płat ciasta ostrożnie rozwijam i dzielę na 3 równe części.

Każdą rozwałkowuję na grubość 2 mm – można lekko podsypać blat mąką.

Rozwałkowane placki piekę kolejno na płaskiej blasze wyłożonej papierem w 225 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) ok. 8-10 minut – powinny być dość mocno wypieczone, ale nie przypalone.

Złożenie:

Układam jeden wypieczony blat, i wykładam na niego 1/3 kremu, wyrównuję.

Układam kolejny blat, dociskając go do kremu.

Wykładam kolejną część kremu, i ostatni blat, również go dociskam.

Na górze rozsmarowuję pozostały krem.

Całość posypuję prażonymi płatkami migdałowymi.

Blaszkę dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto wyjmuję z lodówki na pół godziny przed krojeniem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba ocen: 7

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.