Naleśniki zapiekane z budyniem
Ze zwykłych naleśników można zrobić przepyszny deser – gdy zapiecze się je z kremem budyniowym i owocami, smakują po prostu cudownie.
Polecam zwłaszcza, jeśli po innym posiłku zostaną Ci naleśniki, tak jak u mnie.
Z poniższej porcji usmażyłam naleśniki (nie pamiętam dokładnie, ile ich wyszło, ale co najmniej 10 o średnicy 24 cm), zjedliśmy większość dwa dni temu. Zostały mi cztery i pomyślałam właśnie, że zrobię z nich coś wyjątkowego.
Ty możesz oczywiście zrobić dużą porcję, wtedy przygotuj 2 albo 3 razy więcej kremu budyniowego.
Składniki (porcja na 2 osoby):
- naleśniki (z tej ilości składników wyjdzie ich ponad 10, do zapiekanki wykorzystałam 4):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 6 łyżek oleju
Krem budyniowy:
- 2 serki waniliowe Danio po 140 g każdy
- 1 dowolny budyń o wadze 40 g, (u mnie toffi)
Polewa budyniowa:
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- dowolny dżem, u mnie truskawkowy
- miękkie owoce: jeżyny, porzeczki itp.
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie rózgą kuchenną (lub miksuję) składniki ciasta na naleśniki, odstawiam je na 10 minut.
Następnie smażę cienkie naleśniki. Po usmażeniu układam je jeden na drugim, a na koniec przykrywam talerzem – dzięki temu będą mięciutkie i delikatne.
Formę do zapiekania smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Krem budyniowy:
Serki waniliowe (np. Danio) wykładam do miseczki i dokładnie mieszam z budyniem. Masa powinna być gładka, bez grudek. Ewentualnie można ją lekko dosłodzić.
Polewa budyniowa:
Śmietankę mieszam dokładnie z żółtkami, mąką i cukrem.
Składanie:
Na dnie układam naleśnika, przeciętego na części, które dopasowuję do kształtu formy.
Na naleśnikowy spód wykładam 2 łyżki serka z budyniem, rozprowadzam równomiernie.
Znów wykładam naleśnik, i ponownie masę budyniową.
Przykrywam naleśnikiem, rozsmarowuję 2 łyżki dżemu, i na nim ostrożnie rozprowadzam pzostały budyń.
Wszystko przykrywam ostatnim naleśnikiem.
Polewę budyniową wylewam na zapiekankę, rozprowadzam.
Na górze rozkładam dowolne, miękkie owoce.
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.
Podaję na gorąco.
Jedna odpowiedź
Super pomysł na naleśniki ?