Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią
0
(0)

Naleśniki z dynią (ciasto)

Dynię można wykorzystać nie tylko jako farsz do słodkich deserów, sprawdzi się też w cieście naleśnikowym. Doda pięknego koloru i sprawi, że naleśniki będą jędrne i sprężyste.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka musu z dyni (wcześniej upieczonej i zmiksowanej na puree)
  • 5 łyżek oleju + troszkę do smażenia pierwszego naleśnika

Przygotowanie:

Przepis na mus z dyni znajdziecie tutaj.

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno być dość gęste.

Do smażenia pierwszego naleśnika warto użyć odrobiny oleju, potem już nie będzie to konieczne.

Naleśniki smakują świetnie z powidłami śliwkowymi, lub jak u mnie, z dżemem z ciemnych winogron.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry