0
(0)
Naleśniki z dynią (ciasto)
Dynię można wykorzystać nie tylko jako farsz do słodkich deserów, sprawdzi się też w cieście naleśnikowym. Doda pięknego koloru i sprawi, że naleśniki będą jędrne i sprężyste.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 1 szklanka musu z dyni (wcześniej upieczonej i zmiksowanej na puree)
- 5 łyżek oleju + troszkę do smażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie:
Przepis na mus z dyni znajdziecie tutaj.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszam trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno być dość gęste.
Do smażenia pierwszego naleśnika warto użyć odrobiny oleju, potem już nie będzie to konieczne.
Naleśniki smakują świetnie z powidłami śliwkowymi, lub jak u mnie, z dżemem z ciemnych winogron.
![]() |
![]() |