Naleśniki z brzoskwiniami i serem – bez glutenu

Naleśniki z brzoskwiniami i serem
0
(0)

Naleśniki z brzoskwiniami i serem – bez glutenu

Naleśniki z brzoskwiniami i serem, czyli coś zarówno na śniadanie jak i na obiad lub deser. Dziś przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ze skrobi kukurydzianej, a nadziane są waniliowym serkiem z brzoskwiniami.

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto:

  • 1 szklanka skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 0,2 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Farsz:

  • 200 g. półtłustego twarogu
  • mleko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3-4 połówki brzoskwini z puszki

Dodatkowo:

  • brzoskwinie do przybrania
  • cukier puder
  • listki melisy lub mięty do przybrania
  • kawałki czekolady

Przygotowanie:

Do miski wbijam jajko, dolewam mleko i wodę, dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli, ubijam trzepaczką do połączenia się składników.

Dodaję skrobię kukurydzianą i olej. Ciasto będzie rzadkie!

Rozgrzewam niewielką patelnię z odrobiną oleju (tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika) i niewielką chochelką wlewam porcję ciasta – zachowuje się ono zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe, wystarczy po prostu na patelnię ustawioną na palniku wlać ciasto – samo się rozleje po jej powierzchni.

Smażę naleśniki z obu stron na rumiano.

Twaróg mieszam z mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaję cukier waniliowy.

Brzoskwinie kroję w cieniutkie plasterki i potem na drobniejsze części, dodaję do serka, mieszam.

Nakładam po porcji serka na każdy naleśnik, składam na pół, na górze układam pokrojone brzoskwinie.

Podaję z pokruszoną czekoladą, cukrem pudrem i zielonymi listami melisy lub mięty.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.