Naleśniki z brzoskwiniami i serem – bez glutenu
Naleśniki z brzoskwiniami i serem, czyli coś zarówno na śniadanie jak i na obiad lub deser. Dziś przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ze skrobi kukurydzianej, a nadziane są waniliowym serkiem z brzoskwiniami.
Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto:
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 0,2 szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Farsz:
- 200 g. półtłustego twarogu
- mleko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3-4 połówki brzoskwini z puszki
Dodatkowo:
- brzoskwinie do przybrania
- cukier puder
- listki melisy lub mięty do przybrania
- kawałki czekolady
Przygotowanie:
Do miski wbijam jajko, dolewam mleko i wodę, dodaję cukier waniliowy i szczyptę soli, ubijam trzepaczką do połączenia się składników.
Dodaję skrobię kukurydzianą i olej. Ciasto będzie rzadkie!
Rozgrzewam niewielką patelnię z odrobiną oleju (tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika) i niewielką chochelką wlewam porcję ciasta – zachowuje się ono zupełnie inaczej, niż tradycyjne ciasto naleśnikowe, wystarczy po prostu na patelnię ustawioną na palniku wlać ciasto – samo się rozleje po jej powierzchni.
Smażę naleśniki z obu stron na rumiano.
Twaróg mieszam z mlekiem do uzyskania pożądanej konsystencji, dodaję cukier waniliowy.
Brzoskwinie kroję w cieniutkie plasterki i potem na drobniejsze części, dodaję do serka, mieszam.
Nakładam po porcji serka na każdy naleśnik, składam na pół, na górze układam pokrojone brzoskwinie.
Podaję z pokruszoną czekoladą, cukrem pudrem i zielonymi listami melisy lub mięty.
Przepis autorski