Naleśniki z bananami

Naleśniki z bananami
0
(0)

Naleśniki z bananami

Dziś na obiad były pyszności – naleśniki, lekkie i owocowe, bo przy tak wysokich temperaturach na zewnątrz (i niestety niewiele lepiej w środku) jakoś nie mamy ochoty na ciężkie, mięsne dania.

Cały sekret tych naleśników tkwi w tym, że po przygotowaniu są jeszcze raz smażone, aż staną się bardzo chrupiące i rumiane. W środku wypełnione są cudowną, kremową bananową masą, i połączenie chrupiącej skórki z aksamitnym wnętrzem daje rewelacyjny efekt. Jeśli chcecie, by były bardziej wykwintne, można podać je jeszcze z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Składniki na 12 sztuk (patelnia średnica 22 cm):

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 (do 3/4 szklanki zimnej wody)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 dojrzałe banany
  • łyżka płynnego miodu
  • owoce sezonowe do posypania

Przygotowanie:

W misce ubijam lekko trzepaczką jajka z mlekiem, wodą, solą i cukrem, dosypuję stopniowo mąkę i ubijam dalej na gładkie, lejące się ciasto.

Odstawiam na 10 minut, po czym dodaję olej i mieszam jeszcze raz.

Na rozgrzaną patelnię wlewam kilka kropli oleju i smażę pierwszego naleśnika – do przygotowania kolejnych już oleju nie używam.

Smażę wszystkie naleśniki. obrane banany dzielę wzdłuż na trzy części.

Na każdym naleśniku układam jedną część banana, smaruję ją lekko miodem i zwijam w rulon.

Gdy wszystkie naleśniki są przygotowane, obsmażam je na wolnym ogniu na kilku kroplach oleju na bardzo rumiany kolor.

Podaję gorące, posypane owocami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.