Naleśniki snickersy
Jestem pewna, że się zakochacie – jeśli spróbujecie 😉 To jedno z tych połączeń smakowych, które są po prostu genialne i nic w nich nie trzeba już poprawiać. Same naleśniki są cudownie delikatne i mięciutkie, a nadzienie? To już poezja: aksamitne masło orzechowe, śmietankowy słodki krem z serka mascarpone i chrupiące kawałki orzeszków. Głodni ? Serdecznie polecam na obiad!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki wody mineralnej (gazowanej)
- 1/5 szklanki oleju
Dodatki:
- masło orzechowe
- solone prażone orzeszki ziemne
- 100 g. serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W misce porządnie ubijam trzepaczką maślankę, cukier waniliowy i jajka, a gdy masa jest puszysta, stopniowo wsypuję mąkę.
Ubijam dalej, wlewam wodę i olej.
Odstawiam ciasto na 5 minut, po czym smażę naleśniki. Uwaga – szybko się rumienią, trzeba ich pilnować. Przewracam, podważając brzegi łopatką- potem już łatwo obrócić naleśnika.
Serek mascarpone ucieram z cukrem pudrem na krem.
Usmażone naleśniki smaruję masłem orzechowym, a następnie kremem z serka.
Posypuję posiekanymi orzeszkami, składam w trójkąt.
Przed podaniem oprószam pudrem i posypuję orzeszkami.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |