5
(1)
Naleśniki na maślance z twarożkiem i truskawkami
Naleśniki z waniliowym twarożkiem i soczystymi truskawkami to wspaniała propozycja na deser w letni dzień.
Składniki (6 naleśników):
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g maślanki naturalnej
- 20 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 140 g gazowanej wody mineralnej (może też być niegazowana)
- 20 g oleju
Twarożek:
- 500 g twarożku z wiaderka
- do smaku: cukier waniliowy i cukier puder
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- świeże truskawki
- konfitury lub dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę i wodę, dodaję jajka i oba cukry.
Mieszam wszystko rózgą do połączenia.
Dodaję mąkę i ponownie dokładnie mieszam.
Dodaję olej, przez chwilę ubijam ciasto rózgą.
Tak przygotowane ciasto odstawiam na 10 minut.
Następnie smażę naleśniki (są delikatne, ostrożnie przy przewracaniu). Nie ma potrzeby dolewania oleju na patelnię.
Usmażone naleśniki cienko smaruję z 1 strony konfiturami lub dżemem truskawkowym, następnie twarożkiem, a na niego wykładam 2-3 drobno pokrojone truskawki.
Zwijam lub składam naleśniki.
Przed podaniem posypuję je cukrem pudrem.