Naleśniki czekoladowe z musem brzoskwiniowym i serem
Lekkie, pyszne danie – dobre i na obiad, i na deser. Czekoladowe naleśniki z serkiem pełnym kawałków soczystych owoców, polane musem brzoskwiniowym – skusicie się ?
Składniki (na 8-10 dużych naleśników):
Ciasto:
- 2 jajka
- 8 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- do 1 szklanki mleka
- 5-6 kostek czekolady mlecznej
- 1/4 szklanki oleju
Serek:
- 200 g. twarogu półtłustego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 200 g. borówek lub jagód
Mus brzoskwiniowy:
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- ewent. cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, studzę ją lekko (ma pozostać płynna).
Pozostałe składniki ciasta ubijam trzepaczką, aż powstanie gładka masa, po czym powoli, mieszając, dolewam czekoladę.
Smażę po kolei wszystkie naleśniki (do smażenia pierwszego można użyć odrobiny oleju).
Obieram brzoskwinie, 2 kroję w drobną kostkę, pozostałe miksuję i doprawiam do smaku cukrem pudrem.
Pokrojone brzoskwinie dodaję do sera, dodaję również cukier puder do smaku, oraz borówki.
Każdy naleśnik smaruję porcją sera, dodaję trochę musu do środka – składam w trójkąt, polewam musem, posypuję borówkami i lekko oprószam pudrem.
Przepis autorski
![]() |
![]() |