Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem

Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem
0
(0)

Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem

Smak piernika chodził za mną od dobrych dwóch tygodni, więc wczoraj postanowiłam już nie czekać i upiekłam łatwe ciasto piernikowe. Jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki na (tortownicę o średnicy 23-25 cm):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (pojemność 250 ml) – ok. 400 g.
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe (350 g)
  • masa kajmakowa (1 puszka)

Polewa:

  • 150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietanki 30 lub 36 %

Dodatkowo:

  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy

Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym miksując dalej dolewam olej, miód i mleko.

Mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami – dodaję do zmiksowanej masy, jeszcze raz miksuję do połączenia.

Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i piekę w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyrośnie “z górką”.

Z ostudzonego ciasta ścinam wierzch, a pozostałą część przecinam na dwa blaty.

Ściętą część rozcieram na okruszki i mieszam z powidłami oraz startą skórką cytrynową.

Jedną część ciasta nasączam mieszanką soku z cytryny, cukru i wody, wykładam powidła z pokruszonym piernikiem, a na nie ok. 0,5 cm warstwę masy kajmakowej*

Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta, ten również nasączam wodą z cytryną i cukrem.

Polewa:

Pokruszoną czekoladę rozpuszczam razem z masłem i śmietanką w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą.

Płynną czekoladą pokrywam całe ciasto. Zostawiam na kilka godzin do schłodzenia w lodówce.

*Kajmakiem można również pokryć górny blat ciasta oraz boki – przed położeniem czekolady.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry