Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem

Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem
4.6
(9)

Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem

Smak piernika chodził za mną od dobrych dwóch tygodni, więc wczoraj postanowiłam już nie czekać i upiekłam łatwe ciasto piernikowe. Jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Serdecznie polecam do wypróbowania!

Składniki na (tortownicę o średnicy 23-25 cm):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (pojemność 250 ml) – ok. 400 g.
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 3/4 szklanki oleju

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe (350 g)
  • masa kajmakowa (1 puszka)

Polewa:

  • 150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietanki 30 lub 36 %

Dodatkowo:

  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • mąka do oprószenia tortownicy

Przygotowanie:

Jajka ubijam mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym miksując dalej dolewam olej, miód i mleko.

Mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami – dodaję do zmiksowanej masy, jeszcze raz miksuję do połączenia.

Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i piekę w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyrośnie “z górką”.

Z ostudzonego ciasta ścinam wierzch, a pozostałą część przecinam na dwa blaty.

Ściętą część rozcieram na okruszki i mieszam z powidłami oraz startą skórką cytrynową.

Jedną część ciasta nasączam mieszanką soku z cytryny, cukru i wody, wykładam powidła z pokruszonym piernikiem, a na nie ok. 0,5 cm warstwę masy kajmakowej*

Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta, ten również nasączam wodą z cytryną i cukrem.

Polewa:

Pokruszoną czekoladę rozpuszczam razem z masłem i śmietanką w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą.

Płynną czekoladą pokrywam całe ciasto. Zostawiam na kilka godzin do schłodzenia w lodówce.

*Kajmakiem można również pokryć górny blat ciasta oraz boki – przed położeniem czekolady.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba ocen: 9

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

15 odpowiedzi

  1. Tak się tylko zastanawiam, jak się masa kajmakowa smaruje na powidłach? Jest to w ogóle możliwe, nie wymiesza sie jedno z drugim?

    1. Powidła mieszamy z ciastem, to sprawia że powstaje rodzaj powidłowej marmolady, twardszej niż same powidła. Na tej warstwie bez problemu da się rozsmarować kajmak (wystarczy go rozmieszać, żeby zrobił się rzadszy). Tak że nic się nie miesza:)

  2. Łyżka sody I łyzeczka proszku do piecz. Czy to nie jest za dużo? Czy w pierniku nie jest zbyt wyczuwalne?

      1. Dziękuję, wczoraj przygotowałam, w święta powiem jak mi wyszedł I czy smakował. 🙂 mam jeszcze jedno pytanie czy trzeba przechowywać w lodówce? Czy wystarczy zimniejsze miejsce?

  3. Tak jak sama nazwa wskazuje, najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Pyszny, mięciutki, pełen smaku i aromatu, łatwy w przygotowaniu nawet dla początkujących😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry