Mus z mango i moreli
Mus zamknięty w słoiczkach będzie wspaniały do naleśników, racuchów, gofrów czy po prostu do jogurtu. Intensywnie owocowy, aksamitny i gęsty, cudownie słoneczny w kolorze. Jest tak dobry, że właściwie to można zjeść cały słoik na raz 🙂
Składniki (na 2 słoiczki po 350 ml):
- 0,5 kg moreli, bez pestek
- 0,5 kg mango, bez skórki, obranego
- 1 limonka
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Dokładne myję owoce.
Morele przecinam na pół, wyjmuję pestki.
Mango obieram ze skórki i ostrym nożykiem odcinam kawałki miąższu od pestki.
Owoce przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem, wlewam sok z limonki, dosypuję cukier i podgrzewam na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok.
Ważne – dopóki w garnku nie pojawi się sporo płynu, trzeba bardzo często mieszać owoce, by się nie przypaliły.
Gotuję wszystko na małym ogniu ok. 40 minut, po czym miksuję na mus.
Gorący mus przekładam do słoiczków, mocno zakręcam.
Pasteryzuję przez 15 minut w garnku wyłożonym ścierką, w wodzie sięgającej trochę poniżej zakrętek.