Mus z dyni

Mus z dyni
0
(0)

 

Mus z dyni

Pieczona dynia smakuje wybornie. Z twardego, surowego warzywa przeistacza się w cudownie aksamitny, absolutnie miękki i delikatny mus.

Wtedy tylko kilka przypraw, słodkich? pikantnych? ostrych? (na co tylko mamy ochotę!) i można wykorzystać ją do tak ogromnej ilości potraw, że aż trudno mi je wymienić. Zupy. Sosy. Ciasta. Kremy. Lody.

A przygotowanie jest banalnie proste, wystarczy że z odrobiną oliwy spędzi w piekarniku pół godziny, i już skórka sama odchodzi, a dynia poddaje się naszemu dotykowi niby miękka, ciepła plastelina 🙂

Zachęcam do przygotowania kilku przynajmniej porcji, bo to skarb w kuchennej spiżarni! Na gorąco do słoiczków, kilka minut pasteryzowania i gotowe.

Składniki:

  • dowolna ilość dyni 🙂
  • oliwa
  • sól (można pominąć, o ile dynia będzie używania do dań słodkich)

Przygotowanie:

Dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam ją pestek.

Ostrym nożem kroję ją w paski szerokości ok. 2-3 cm, układam je na blachach wyłożonych papierem, smaruję każdy kawałek oliwą i lekko oprószam solą.

Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z jeszcze gorących kawałków zdejmuję skórkę.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.