Muffiny z batatem i truskawkami

Muffiny z batatem i truskawkami
0
(0)

Muffiny z batatem i truskawkami

Piekłam dziś warzywa do sałatki, były wśród nich słodkie bataty. Bardzo lubię je takie gorące, prosto z piekarnika, jeść z solą i masłem – próbowaliście? Ale nie o tym chcę mówić – postanowiłam spróbować wykorzystać jednego batata jako składnik ciasta i upiekłam muffiny z truskawkami. Batat dodał im ślicznego, głębokiego koloru, a w smaku jest niewyczuwalny.

Składniki (9 sztuk):

  • 1 średniej wielkości batat, upieczony
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju
  • świeże truskawki

Przygotowanie:

Jeszcze ciepłego batata rozgniatam dokładnie widelcem, a potem mieszam dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaję jajko i mleko, ubijam chwilę trzepaczką by wszystko się połączyło, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na końcu wlewam olej i również mieszam, aż masa będzie jednolita.

Ciastem wypełniam papierowe kokilki do 3/4 wysokości, w każdą wtykam kawałki pokrojonych truskawek. P

iekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół) ok. 25 minut.

Przestudzone muffiny oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.