Muffiny z batatem i truskawkami
Piekłam dziś warzywa do sałatki, były wśród nich słodkie bataty. Bardzo lubię je takie gorące, prosto z piekarnika, jeść z solą i masłem – próbowaliście? Ale nie o tym chcę mówić – postanowiłam spróbować wykorzystać jednego batata jako składnik ciasta i upiekłam muffiny z truskawkami. Batat dodał im ślicznego, głębokiego koloru, a w smaku jest niewyczuwalny.
Składniki (9 sztuk):
- 1 średniej wielkości batat, upieczony
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju
- świeże truskawki
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłego batata rozgniatam dokładnie widelcem, a potem mieszam dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaję jajko i mleko, ubijam chwilę trzepaczką by wszystko się połączyło, a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wlewam olej i również mieszam, aż masa będzie jednolita.
Ciastem wypełniam papierowe kokilki do 3/4 wysokości, w każdą wtykam kawałki pokrojonych truskawek. P
iekę w temperaturze 180 stopni C. (góra-dół) ok. 25 minut.
Przestudzone muffiny oprószam cukrem pudrem.