Muffiny bananowe z kawałkami czekolady
Pomyślałam, że pewnie wiele Mam będzie teraz starało się przygotować dla Dzieci jakieś pyszne, domowe przekąski do szkoły, i z tych słodkich to właśnie babeczki wydały mi się najbardziej odpowiednie. Są szybkie, bardzo proste do przygotowania, i naprawdę smaczne (choć jak zawsze podkreślam, nie jestem fanką muffinek). Połączenie maślanego smaku z czekoladą (ja użyłam gorzkiej, ale możecie zamienić ją na mleczną bądź deserową) i bananami jest zwyczajnie niezawodne 🙂
Składniki (na 9-10 sztuk):
- 200 g. miękkiego masła
- 2 banany (dojrzałe, ale nie przejrzałe)
- 120 g. cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 350 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
- tabliczka czekolady i kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z oboma cukrami na puszystą, jasną masę, po czym dodaję jajka oraz mleko (masa będzie rzadka i będzie wydawać się zwarzona, nie należy się tym przejmować).
Banany ścieram na tarce z dużymi oczkami, czekoladę siekam na małe kawałki, wszystko dodaję do masy maślano-jajecznej.
Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką lub łopatką do połączenia.
Wykładam ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut (sprawdzam patyczkiem).
Przestudzone muffiny ozdabiam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką/mlekiem, na koniec posypuję wiórkami kokosowymi.