Muffiny bananowe z kawałkami czekolady

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady
5
(3)

Muffiny bananowe z kawałkami czekolady

Pomyślałam, że pewnie wiele Mam będzie teraz starało się przygotować dla Dzieci jakieś pyszne, domowe przekąski do szkoły, i z tych słodkich to właśnie babeczki wydały mi się najbardziej odpowiednie. Są szybkie, bardzo proste do przygotowania, i naprawdę smaczne (choć jak zawsze podkreślam, nie jestem fanką muffinek). Połączenie maślanego smaku z czekoladą (ja użyłam gorzkiej, ale możecie zamienić ją na mleczną bądź deserową) i bananami jest zwyczajnie niezawodne 🙂

Składniki (na 9-10 sztuk):

  • 200 g. miękkiego masła
  • 2 banany (dojrzałe, ale nie przejrzałe)
  • 120 g. cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam 64%)
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 350 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • tabliczka czekolady i kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram mikserem z oboma cukrami na puszystą, jasną masę, po czym dodaję jajka oraz mleko (masa będzie rzadka i będzie wydawać się zwarzona, nie należy się tym przejmować).

Banany ścieram na tarce z dużymi oczkami, czekoladę siekam na małe kawałki, wszystko dodaję do masy maślano-jajecznej.

Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką lub łopatką do połączenia.

Wykładam ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut (sprawdzam patyczkiem).

Przestudzone muffiny ozdabiam czekoladą rozpuszczoną ze śmietanką/mlekiem, na koniec posypuję wiórkami kokosowymi.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 3

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.