Muffinki z borówkami i migdałami

Muffinki z borówkami i migdałami
0
(0)

Muffinki z borówkami i migdałami

Do niedawna nie podzielałam zachwytu większości nad muffinkami. Nie przepadałam za nimi i tyle. Stało się tak chyba dlatego, że rzadko je piekłam, a kupione w cukierni jakoś mnie nie przekonały – pewnie miałam pecha i trafiałam akurat na te nie najlepsze 😉
Czyli z muffinkami jest u mnie trochę jak z sernikami, których nie lubiłam w dzieciństwie- ale gdy zaczęłam sama je piec, szybko zmieniłam zdanie.

Zaczynam więc muffinki lubić 🙂 Mogą być drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, albo po prostu czymś słodkim do kawy. No i nie ma co mówić, są bardzo szybkie i łatwe, a to wielka zaleta.

Składniki (na ok. 10-12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,3 szklanki oleju
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 szklanka borówek

Przygotowanie:

Mieszam w jednej misce suche składniki, w drugiej łączę za pomocą trzepaczki mokre.

Do mokrych składników stopniowo wsypuję suche, ubijając trzepaczką.

Gdy się połączą, dodaję borówki.

Nakładam ciasto łyżką do wysokości 3/4 foremek, na górę dosypuję po kilka borówek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut.

Po przestudzeniu posypuję muffiny cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.