Muffinki z borówkami i migdałami
Do niedawna nie podzielałam zachwytu większości nad muffinkami. Nie przepadałam za nimi i tyle. Stało się tak chyba dlatego, że rzadko je piekłam, a kupione w cukierni jakoś mnie nie przekonały – pewnie miałam pecha i trafiałam akurat na te nie najlepsze 😉
Czyli z muffinkami jest u mnie trochę jak z sernikami, których nie lubiłam w dzieciństwie- ale gdy zaczęłam sama je piec, szybko zmieniłam zdanie.
Zaczynam więc muffinki lubić 🙂 Mogą być drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, albo po prostu czymś słodkim do kawy. No i nie ma co mówić, są bardzo szybkie i łatwe, a to wielka zaleta.
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 2 duże jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,3 szklanki oleju
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1 szklanka borówek
Przygotowanie:
Mieszam w jednej misce suche składniki, w drugiej łączę za pomocą trzepaczki mokre.
Do mokrych składników stopniowo wsypuję suche, ubijając trzepaczką.
Gdy się połączą, dodaję borówki.
Nakładam ciasto łyżką do wysokości 3/4 foremek, na górę dosypuję po kilka borówek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25 minut.
Po przestudzeniu posypuję muffiny cukrem pudrem.
Przepis autorski